Sanatatea in Romania se cumpara pe bani grei. Si medicii, si pacientii trebuie sa plateasca daca vor sa aiba acces la un sistem in care saracia e la ea acasa. Bolnavul da spaga doctorului pentru a beneficia de un serviciu despre care se spune ca este gratuit, iar specialistul care si-a macinat creierii ani intregi prin scoli de medicina �cotizeaza� atunci cand isi doreste un post intr-un spital.

Cuvantul de ordine in sistemul sanitar romanesc, desi nimeni nu vrea sa recunoasca acest lucru, este spaga.
In timp ce medicii se plang ca nu sunt platiti (si au dreptate, avand in vedere ca un incepator castiga, in medie, 250 de euro pe luna), pacientii spun ca pentru a avea acces la serviciile cadrelor sanitare trebuie �sa faca plati informale�, adica sa dea spaga doctorului care ii trateaza.

Chiar de la inceputul anilor �90 se tot vorbeste despre reforma sistemului sanitar, despre majorari salariale pentru angajati, despre investitii. Din pacate, promisiunile� promisiuni au ramas. In timp ce vorbele se pierd in neant, �Sanatatea� se prabuseste intr-o prapastie din care cu greu va mai putea fi scoasa.

Aratati cu degetul

De cativa ani, medicii sunt pusi la zid si aratati cu degetul ca fiind cea mai corupta breasla din tara noastra. Romanii recunosc in toate studiile ca atunci cand merg la doctor dau spaga pentru a beneficia de servicii mai bune, dar in acelasi timp spun ca fac acest lucru deoarece sunt constienti de faptul ca angajatii din sistemul sanitar sunt prost platiti si ca munca pe care o presteaza nu este recompensata pe masura. Avand in vedere aceasta situatie, este inevitabila intrebarea daca e moral sa acuzi de coruptie o categorie profesionala care este condamnata la mizerie?! Raspunsul nu poate fi nici afirmativ, nici negativ. Este greu de dat un verdict intr-un astfel de caz. Intr-o tara in care autoritatile recunosc doar la mitinguri importanta vitala a acestui domeniu, ce este mai condamnabil: ca nu s-a miscat un deget pentru vindecarea sistemului sau plicul cu bani pe care pacientul il baga in buzunar unui medic drept multumire?

Legi nescrise

Medicina din Romania reuseste sa supravietuiasca de azi pe maine, datorita �micilor plati informale� facute de pacienti. Atentiile oferite doctorilor nu au aparut peste noapte. De zeci de ani, oamenii se duc la medic cu ceva in papornita. Daca pana in �89 se mergea cu gasca inghesuita in traista sau cu mielul ascuns in portbagajul Daciei - parcata strategic langa masina medicului -, apoi cu pachete de cafea si cartuse de tigari, acum usa unui cabinet nu se poate deschide decat daca pe post de cheie magica folosesti plicul cu bani.

Exista un fel de legi nescrise care guverneaza activitatea spitalelor. Bolnavii stiu ca daca vor sa se vindece trebuie sa plateasca, iar cadrele sanitare sunt constiente ca zi de zi salariul le este suplimentat exclusiv din ciubucuri. Medicii nu cer, dar� asteapta.