Romancele au posibilitatea sa nasca sub hipnoza, metoda care poate reduce durerile din timpul travaliului, ajuta in etapa dilatatiei cervicale, dar si in etapa expulsiei, la nasterea propriu-zisa. "Aceasta metoda este utilizata pentru diminuarea durerilor provocate de nastere. Pentru acest lucru se face o pregatire cu citeva luni inaintea nasterii, insemnind interventii prin transa hipnotica", declara Laszlo Vargha, specialist in hipnoza clinica.

In cadrul acestor sedinte de pregatire, pentru ca femeia insarcinata sa amelioreze efectul anesteziei, invata ce este durerea si cum o poate controla. Tehnicile acestei metode sint adaptate la fiecare persoana. "Exista si riscul ca o persoana sa nu fie hipnotizabila si aceasta metoda sa nu functioneze. Totodata, persoanelor care sufera de schizofrenie acuta le este contraindicata metoda de nastere sub hipnoza. In rest, aceasta metoda nu prezinta nici un risc. Pacienta trebuie doar sa utilizeze tehnicile de autohipnoza in timpul nasterii", adauga Vargha.

Angelica Noica Dumitrescu este prima femeie din Romania care a nascut prin aceasta metoda, anul trecut, asistata de Camelia Stavarache, specialist in psihologie clinica, hipnoza clinica si psihoterapie eriksoniana si somatoterapie, potrivit revistei "Psihologia azi". Femeia, in virsta de 39 de ani, a adus pe lume un baietel. Pacienta a inceput terapia prin hipnoza in ultima luna de sarcina si mergea la sedintele de terapie de doua sau de trei ori pe saptamina. Psihoterapeutul i-a recomandat gravidei ca in timpul dilatatiei cervicale sa-si imagineze ca se detaseaza, ca si cum ar iesi din corp, pentru a nu simti durerea. In etapa expulsiei, psihologul a cerut femeii sa-si imagineze cum impinge, iar cind iese capul copilului sa inspire profund si sa inceteze impingerea. In etapa de eliminare a placentei, sugestiile au vizat ajutarea organismului sa elimine in intregime placenta si sa curete uterul.