Stau la Mogosoaia. Se descurca cu ceva mai mult de 500 de euro pe luna, dar mancarea si-o prepara singuri.Vorbesc bine romana, chiar daca unii pana nu demult nici nu auzisera de Romania.La sfarsitul acestei luni se termina a treia sesiune de granturi dintr-un program al ICR initiat in urma cu un an pentru tineri traducatori de limba romana din cinci tari.

Sapte traducatori au trei luni la dispozitie sa se adapteze la stilul de viata romanesc, si se pare ca lucrul acesta este maidificil chiar decat gramatica limbii romane. Unii dintre ei se pregatesc pentru a deveni traducatori profesionisti, pentru altii a fost doar bifarea unui nou punct la capitolul "experienta" din CV, iar acum abia asteapta sa se intoarca acasa.

Ca si la editiile anterioare, programul initiat de ICR a fost coordonat de Florin Bican, iar printre profii cu care au lucrat traducatorii se numara Luminta Marcu si Paul Cernat.

Ralu Chiroiu (22 de ani) a venit din Cehia. Tatal ei este roman, iar ea a studiat limba romana la Facultatea de Litere din Praga.RadoslawBiniarz are 27 de ani si a descoperit Romania la cursul de studii balcanice pe care l-a urmat la Facultatea de Istorie. El nu s-a oprit aici si s-a apucat de Facultatea de Litere, unde a si inceput studiul limbii romane. A absolvit-o cu o lucrare despre Marin Preda. Vine de cel putin doua ori pe an in Romania, e indragostit mai ales de Ardeal pentru ca, crede el, acolo se simte mai bine ca acasa, in Poznan. si acum abia asteapta sa termine grantul pentru a face un ocol prin Transilvania.

Vanja Baltic (23 de ani) si Lidia Vasilic (24 de ani) vin din Novi Sad (Serbia) si au invatat limba romana la facultate.
Dalila Niño Morar e un caz special. Muncitorii si imigrantii romani, aflati intr-un numar tot mai mare in Spania, i-au trezit interesul pentru o cultura insuficient cunoscuta. A inceput prin a traduce piesa "Stop The Tempo" a Gianinei Carbunariu, la Universitatea din Alicante, cand a lucrat cu o profesoara din Romania, care a reusit sa impuna studierea limbii romane. Dalila spune ca se simte ca acasa in Romania.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.