Magistratii Curtii de Apel Bucuresti s-au declarat de acord cu prezenta icoanelor in scoli numai la orele de religie sau in spatiile destinate exclusiv invatamantului religios, acceptand astfel recomandarile Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii cu privire la acest subiect.
Drept urmare Ministerul Educatiei va trebui sa elaboreze norme interne prin care sa reglementeze prezenta simbolurilor religioase in scoli, sa asigure exercitarea dreptului la invatatura si accesul la cultura in conditii de egalitate, sa respecte dreptul parintilor de a asigura educatia copiilor potrivit convingerilor lor religioase si filosofice, sa respecte caracterul laic al statului si autonomia cultelor, sa asigure libertatea de religie, constiinta si convingeri ale tuturor copiilor in conditii de egalitate.

in luna august 2006, profesorul buzoian Emil Moise, cerea presedintelui CNCD sa dispuna "anularea situatiei discriminatorii create prin prezenta obstinanta a simbolurilor religioase in holurile, cancelariile si salile de clasa - in afara orei facultative de Religie - ale Liceului de arta Margareta Sterian din Buzau", unde invata fiica sa, Teodora Moise, cat si in toate unitatile publice de invatamant din judetul Buzau. Asa ca reprezentantii CNCD au raspuns, in 21 noiembrie, petitiei profesorului buzoian, recomandand Ministerului Educatiei sa elaboreze o norma interna prin care sa reglementeze prezenta simbolurilor religioase in scolile romanesti, indicand si o serie de principii de care ar trebui sa se tina seama. si chiar daca ministerul a incercat in instanta sa conteste recomandarea Consiliului, magistratii au dat castig de cauza celui din urma.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.