Premiera evenimentului o constituie includerea in expunerea permanenta a unui numar important de picturi, sculpturi si obiecte de arta decorativa ce nu au mai fost prezentate publicului pana acum 'Lupta lui Hercule cu centaurul Nessus' de Luca Giordano, 'Sfanta familie' de Giorgio Vasari, 'Fuga lui Iacob' de Jean Tassel, 'Iisus si pacatosii pocaiti' atribuit lui Anton van Dyck si 'Madona cu Pruncul' de Francesco Raibolini , donata muzeului in 2004.

Traseul propus de Galeria de Arta Europeana acopera o perioada cuprinsa intre secolele al XIV-lea si al XX-lea, fiind organizat cronologic si pe scoli artistice: italiana, germana, spaniola, neerlandeza-flamanda-olandeza si franceza.

Odata cu redeschiderea GAE, la MNAR vor putea fi admirate, intr-o formula noua si atractiva, lucrari celebre ale marilor maestri ai picturii si sculpturii europene, de la Lucas Cranach cel batran, El Greco, Pieter Breughel cel tanar, Rubens, Rembrandt, pana la Monet, Signac, Sisley, sau Rodin. Importante lucrari de arta, recent restaurate, vor fi din nou prilej de admiratie 'Buna Vestire' de Tintoretto, 'Intoarcerea fiului risipitor' de Bernardino Licinio, 'Venus si Amor' de Lucas Cranach cel batran, 'Triumful Fecioarei inconjurata de Ingeri' de Pedro Campaņa. Odata cu inaugurarea GAE va avea loc si vernisajul expozitiei de grafica 'Pieter Paul Rubens in gravura secolelor XVII ' XIX'