Un participant la un fond de pensii nu va putea ști ce surpriză ii rezervă viitorul in privința impozitării pensiei și nici nu-și poate face un calcul cu ce bani rămane după ce i se vor retrage comisioanele de administrare și va fi calculat randamentul contribuției sale. Asta pentru că legiuitorul poate decide să modifice impozitul actual de 16%.

Unele voci spun că impozitarea unei pensii este un lucru normal, pentru că și pensia publică (pilonul I) suportă acest tratament. Doar că, la startul sistemului privat de pensii, intarziat oricum cu aproape 10 ani față de celelalte state europene, increderea populației ar putea fi zdruncinată de un calcul simplu care arată la cate cheltuieli este supusă contribuția sa la pensii. Plus că, la sfarșitul perioadei de cotizare, care poate fi de minimum 15 sau 20 de ani, pensia sa va fi impozitată, lunar, cu un procent stabilit de Codul Fiscal in vigoare la vremea respectivă.

In țările in care există sistem privat, impozitul se aplică la una dintre cele trei surse posibile: contribuțiile plătite in perioada activă, veniturile din investiții sau cele din beneficiile incasate, alegerea fiind in funcție de modul in care Executivul dorește să stimuleze piața. In Romania, s-a ales impozitul pe beneficii, mai exact pe pensia privată.

Oficialii cred că statul incurajează pensiile private

"In sistemul pensiilor private din Romania, potrivit ambelor acte normative, Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii facultative, cu modificările și completările ulterioare, și Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, impozitarea funcționează potrivit regimului (tratament fiscal) EET: deducere la plata contribuțiilor, deducerea operațiunilor fondului, impozitarea pensiilor", ne-a declarat Florentina Ștefănescu, director de comunicare la Comisia de Supraveghere a Sistemului Pensiilor Private (CSSPP).

Acest sistem, practicat in domeniul pensiilor private, dar și publice, in numeroase state, este considerat funcționabil. Cu efecte de atragere in sistem a potențialilor participanți, deducerile sunt atractive la momentul acumulării in fonduri.