Lucrurile se schimbă cand vine vorba de impozitele pe care trebuie să le plătim la stat. Intrucat majoritatea proprietarilor de la bloc nu cunosc taxele pe care le plătesc prin intreținere, Radu Opaina (foto), președintele FAPR, ne spune de ce strambăm din nas in fața avizierului.

Impozitele și taxele plătite către stat sunt o mare povară pentru proprietari și asociațiile in care sunt incheiate contracte de muncă. Acestea sunt o corvoadă pentru ambele părți intrucat, pe langă faptul că fiecare locatar in parte suportă salariile personalului de la bloc, și asociația plătește aceste impozite ca angajator. Acest lucru se intamplă numai in blocurile care au personal contractual. Precizăm că aceste contracte de muncă sunt obligatorii doar in asociațiile de proprietari in care administratorul sau ingrijitorul muncesc in fiecare zi de luni pană vineri, cel puțin două ore pe zi. Iată ce obligații ii revin fiecărui actor in parte:

Pentru asociație, ca angajator:

- 2% la fondul de șomaj
- 19,5% la pensii
- 6% la fondul de sănătate (CASS)
- 0,75% comision Camera de Muncă (ITM)
- 0,4% la fondul de accidente de muncă și boli profesionale
- 0,85% cota de contribuție pentru fondul de concedii
- 0,25% la fondul de garantare a creanțelor salariale

Total: 29,75% de plătit in plus față de suma brută. Procentele se aplică la suma brută negociată și menționată pe contract și se adaugă la fondul brut lunar de salarii.

Pentru angajat:

- 6,5% la fondul de sănătate
- 1% la fondul de șomaj
- 9,5% la pensii
- 16% impozit

Total: 33% de plătit din suma brută. Procentele se aplică la suma brută negociată și menționată pe contract și se scad din suma brută, diferența fiind suma netă pe care o incasează angajatul.

Radu OpainaI

mpozitele se plătesc lunar pană la data de 25 a lunii următoare sau anual, pană la 25 ianuarie a anului următor. Pentru aceste contribuții se depun declarații fiscale obligatorii la fiecare instituție in contul căreia se plătește taxa. Față de cat ia net un administrator, proprietarii mai plătesc pentru bugetul de stat 64%! La o leafă brută de 300 lei, salariatul primește 201 lei net, asociația virează taxe de 188,25 lei, iar proprietarii suportă o cheltuială totală de 389,25 lei. Pentru detalii, contactați reprezentanții FAPR la tel. 021/335.52.32.