In cadrul primei intalniri de ieri a Agentiei Nationale de Transplant s-a ridicat, din nou, problema lipsei de donatori de organe, tesuturi si celule, in prezenta unei delegatii de experti a Consiliului Europei, venita la Bucuresti. Acestia au sarcina de a intocmi un raport cu privire la transplantul de organe in Romania, raport pe care il vor inainta ministrului sanatatii, Mircea Cinteza.

Spre deosebire de anul 2001, cand s-au inregistrat 21 de donatori de organe la circa 22 milioane de locuitori, in 2004 au fost inregistrati doar noua.

In acest sens, directorul ANT, Victor Zota, a declarat ca "... ne lipsesc donatorii. Vom incerca sa crestem numarul donors non-heartbeating, adica al donatorilor-cadavru. In plus, vom introduce un registru national cu persoanele care nu vor sa doneze organe, tesuturi sau celule. Astfel, vom sti daca o persoana care moare intr-un spital este trecuta sau nu pe aceasta lista, iar daca nu apare pe lista, o vom considera cu acordul familiei-donator".Pe de alta parte, expertii europeni au atras atentia asupra traficului cu organe, cat si asupra faptului ca nimeni nu trebuie constrans sa doneze organe, acest lucru facandu-se voluntar.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.