'Sunt convinsa ca ne intoarcem la poezie, se inmultesc festivalurile de poezie in lume si in Europa. Lumea incepe sa simta ca, daca nu inlocuieste cu ceva vidul creat de vulgaritate si nivelul televiziunilor, va fi rau. Ne aflam la o cotitura de unde putem sa ne uitam inapoi cu nostalgie. Rostul Academiei Europene de Poezie este un fel de a reaseza poezia in centrul lumii', a declarat Ana Blandiana. Varianta in limba romana a poemelor a fost citita de Ion Caramitru. Printre poetii care au fost prezenti doar prin operele lor la Sibiu s-a numarat si Seamus Heaney, laureat al premiului Nobel. Academia Europeana de Poezie a fost infiintata din initiativa poetului francez Alain Bosquet si cu sprijinul Marelui Ducat de Luxemburg.

Academia are 30 de membri, poeti din diferite tari europene, intre care multi au fost laureati ai Premiilor Nobel. In fiecare an are loc o reuniune a Academiei Europene de Poezie, intr-unul dintre marile orase europene. Reuniunile din ultimii ani s-au tinut la Lisabona, Bruxelles, Luxembourg, Helsinki, Stockholm.
Intalnirile de lucru se tin, in mod obisnuit, la Luxembourg, orasul-resedinta al prestigioasei institutii, care imparte cu Sibiul, in acest an, titlul de 'capitala culturala europeana'.