Romania risca sa repete greselile facute de Polonia in urma cu opt ani.

Legea introduce o grava discriminare intre barbatii si femeile care participa la sistem.

Posibilitatea ca pensia sa fie in final mai mica decat valoarea reala a contributiei platite de-a lungul anilor si discriminarea dintre barbati si femei au fost doar doua dintre criticile aduse ieri de reprezentantii marilor confederatii sindicale modului in care va fi implementat in Romania sistemul pensiilor obligatorii administrate
privat.

Programat fiind ca in luna august sa inceapa deja procesul de alegere a fondului de pensii de catre salariatii sub 35 de ani si, optional, pentru cei pana in 45 de ani, sistemul porneste la drum cu o serie de deficiente grave, ale caror efecte negative se vor vedea abia peste mai bine de 35 de ani, spun sindicalistii. "Guvernul, cu buna stiinta, isi bate joc de banii salariatilor", a declarat vicepresedintele confederatiei Cartel Alfa, Petru Dandea. El a aratat ca in multe privinte Romania risca sa repete greselile facute in Polonia acum opt ani, cand a fost implementat un sistem similar.

Bunaoara, spune liderul sindical, sistemele informatice ale institutiilor implicate ar trebui puse la punct inainte de startul sistemului.

Totodata, sindicalistii au subliniat conflictul de interese generat de faptul ca organismul de reglementare, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), este finantat din taxele percepute tocmai de la cei pe care trebuie sa-i controleze, si anume administratorii de fonduri. Aceasta situatie, spun contestatarii, poate duce la o dependenta a comisiei fata de operatorii din piata pensiilor.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.