Doamna Maia Morgenstern, am aflat ca repetati la doua spectacole. Despre ce este vorba?

Repet, intr-adevar, la doua proiecte. E vorba despre un spectacol de poezie si muzica, la care lucrez cu domnul Attila Weinberger, pentru Sibiu, care va avea premiera la 26 iunie, si 'Joaca regilor' de Cohut, la Teatrul Evreiesc, in regia domnului Felix Alexa.

Faceti un rol deosebit in 'Pescarusul' de Cehov, o montare realizata de Andrei Serban pe scena Teatrului 'George Stanca' din Sibiu. Cum vi s-a parut aceasta as zice noua experienta profesionala, desi aveti multe colaborari anterioare cu regizorul?

Foarte interesanta. Ma aflu pe scena alaturi de actori extraordinari, dar eu resimt o emotie speciala, si n-am cum sa nu vorbesc despre acest lucru, si n-am cum sa il ocolesc, si n-am cum sa il neg: joc langa fiul meu, actorul Tudor Aaron Istodor, si avem o relatie mama-fiu, asa ca este, cu atat mai mult, emotionant.

In cinematografie, celebrul rol al Fecioarei Maria din 'Patimile lui Hristos' de Mel Gibson v-a deschis oportunitati de colaborare la fel de senzationale?

Nu.

In mod nefiresc, nu�

Firesc sau nefiresc, nu!

Este adevarat ca va pregatiti de un film in care veti fi partenera actorului hollywoodian Richard Dreyfuss?

Deocamdata, filmul se afla in faza de proiect, de preproductie, si la toamna, dupa ce lucrurile se vor fi asezat intr-o matca fireasca, vom povesti mai multe despre el. Adica dupa ce filmarile se vor fi incheiat, pentru ca asa imi place mie sa vorbesc, despre cum s-a petrecut. Tema este felul in care se poate naste dragostea in cele mai cumplite si mai atroce locuri. Respectiv, intr-un lagar de concentrare si exterminare.

Cand veti incepe filmarile la acest proiect cinematografic despre Holocaust?

Poate in toamna, dar nu stiu acum foarte sigur.

Cine va semna regia si cum se va numi filmul?

Regizorul este Savil, iar titlul provizoriu este �Sense of Love�.

Sperati sa reeditati marele succes al 'Patimilor'?

Speram sa incepem in curand filmarile, sa ne facem fiecare rolul si sa putem arata o poveste pe cat de inedita, pe atat de tulburatoare si de emotionanta, asta e ceea ce ne preocupa.

Am aflat ca recent v-ati inscris, alaturi de mai multi mari actori ai nostri, intr-un Sindicat al Actorilor Americani. De ce?

Da, ne-am inscris mai multi in acest Sindicat al Actorilor Americani, si, pentru moment, asteptam sa vedem care sunt consecintele si rezultatele ascestui demers. Acest lucru nu s-a datorat faptului ca n-ar fi o astfel de organizatie in Romania. Pur si simplu, ni s-a deschis aceasta oportunitate.

Aveti, asadar, un nou impresar acum?

Un lucru nu-l exclude pe altul, pentru ca pot foarte bine sa figurez in baza de date a mai multor agentii.

Stiu ca sunteti o familista convinsa. Alaturi de sotul dvs., medicul Doru Baltateanu, de copiii dvs, Tudor Aaron Istodor, Ana Isadora si Eva Lea Cabiria, aveti o viata personala de invidiat. Mi-ati putea descrie o zi din viata dvs.?

Da, dar zilele sunt diferite una de alta, nu seamana. Sunt momente diferite, sunt stari diferite. Sunt zile mai pline, in care sunt eu foarte ocupata, sau zile in care este foarte ocupat sotul meu, sunt zile de vacanta� Sunt zile in care fetitele sunt foarte prinse la gradinita si la scoala, sunt altele in care mai vin si bolisoarele peste noi� Sunt si zile de serbare, si unele momente de acalmie, de vacanta, prea putine�

Inteleg ca acestea din urma nu vor fi prea curand.

Asa este.

Unde va doriti sa mergeti?

La mare.

Pe litoralul romanesc?

Mi-e indiferent.

Daca afirm ca traiti, si pe scena, si in afara ei, cu intensitate maxima fiecare moment, este adevarat?

Cred ca da, insa vreau sa sper despre mine ca acord fiecaruia importanta cuvenita.

De la ce principiu de viata nu va abateti niciodata?

Un principiu este sa ai principii de care sa te tii. Trebuie sa ti le stabilesti singur (singura), ca sa te tii de ele.

Ce ne spuneti, in cateva cuvinte, despre copiii dvs.?

Fiecare cu preocuparile lui... Copiii se iubesc foarte tare, se gelozesc foarte tare�

Se gelozesc?!

Fiecare pentru noi si intre ei, pentru dragostea, intaietatea sa in fata fratelui sau a surorii�