O parte din contributia la pensie a romanilor sub 35 de ani merge obligatoriu in sistemul privat

Salariatii cu varste cuprinse intre 35 si 45 de ani pot opta si ei pentru aderarea la sistem.

Nimeni nu poate garanta nivelul viitor al pensiei, ci doar valoarea minima a acumularii.

In aproximativ doua luni de zile, romanii cu varsta pana la 35 de ani vor fi pusi in situatia de a alege un fond de pensii private care sa le administreze o parte din contributie.

"Pana la finele anului, vom avea opt pana la zece fonduri de pensii private autorizate", a declarat ieri presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.

Pana ieri, doar trei companii (ING, Aviva si Omniasig) fusesera avizate de CSSPP in vederea constituirii ca societati de pensii. Oancea a precizat ca procesul de alegere a unui fond va incepe in luna august, fara a preciza insa data exacta. Tot acest proces va dura patru luni. Apoi, cei care nu si-au exprimat optiunea vor fi distribuiti dupa un algoritm asemanator celui de la alegerile parlamentare: societatii cu cei mai multi "clienti" atrasi ii vor fi alocati cei mai multi nehotarati. Totusi, comisia a mai introdus si alte variabile de redistribuire, cum ar fi sexul sau venitul contribuabilului.

Cei care au varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani au si ei posibilitatea de a opta pentru administrarea in sistem privat a unei parti din contributia la pensie, fara a fi insa obligati in acest sens.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.