Salariatii cu varste cuprinse intre 35 si 45 de ani pot opta si ei pentru aderarea la sistem.

Nimeni nu poate garanta nivelul viitor al pensiei, ci doar valoarea minima a acumularii.

In aproximativ doua luni de zile, romanii cu varsta pana la 35 de ani vor fi pusi in situatia de a alege un fond de pensii private care sa le administreze o parte din contributie.

"Pana la finele anului, vom avea opt pana la zece fonduri de pensii private autorizate", a declarat ieri presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.

Pana ieri, doar trei companii (ING, Aviva si Omniasig) fusesera avizate de CSSPP in vederea constituirii ca societati de pensii. Oancea a precizat ca procesul de alegere a unui fond va incepe in luna august, fara a preciza insa data exacta. Tot acest proces va dura patru luni. Apoi, cei care nu si-au exprimat optiunea vor fi distribuiti dupa un algoritm asemanator celui de la alegerile parlamentare: societatii cu cei mai multi "clienti" atrasi ii vor fi alocati cei mai multi nehotarati. Totusi, comisia a mai introdus si alte variabile de redistribuire, cum ar fi sexul sau venitul contribuabilului.

Cei care au varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani au si ei posibilitatea de a opta pentru administrarea in sistem privat a unei parti din contributia la pensie, fara a fi insa obligati in acest sens.