Cineastii premiati la Cannes si-au facut propriile case de productie.
Regizorii romani de succes sunt si "mama si tata" pentru filmele lor: scriu scenariul, aleg actorii, incheie contracte pentru echipamente, poarta negocieri, regizeaza si, in final, iau si premii. E munca pe care, in productiile occidentale, o face o echipa uriasa, impartita pe segmente de lucru. Din motive de buget, tot efortul il concentreaza o mana de oameni, in frunte cu regizorul.

Dupa ce au lucrat cu diverse case de productie romanesti, fie in scurtmetraj, fie la filmele lor de debut, Corneliu Porumboiu, Catalin Mitulescu, Cristi Puiu si Cristian Mungiu si-au pus pe picioare propriile case de productie. In ordine: 42 km film, Strada Film, Mandragora si Mobra Films. Pentru ca filmul romanesc aduce prea putin profit in tara, cineastii mizeaza pe succesul in festivaluri si la publicul strain. Supravietuirea le-o asigura insa regizarea spoturilor publicitare si premiile din festivaluri.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.