In aceasta luna Cinematecile si Union celebreaza semicentenarul Arhivei Nationale de Filme dar si 70 de ani de la primele jurnale de actualitati realizate de 'Oficiul National de Turism'.

Pe 23 iunie, intr-un spectacol de gala care va avea loc in sala Jean Georgescu, va fi aniversat maestrul Sabin Balasa, printr-o selectie de scurtmetraje de animatie din perioada 1976-1977 (amintim Picatura, Pasarea Phoenix, Salariu).Artistul roman implineste 75 de ani, prilej cu care ii dorim si noi 'La Multi Ani!'

Alte manifestari asteptate in iunie sunt medalioanele dedicate Isabellei Rossellini (55 de ani de la nastere), Morgan Freeman ' 70 (Oscar secundar in 'O fata de milioane'), Barry Levinson' 75 (regizorul care a realizat 'Bugsy' cu 8 nominalizari Oscar si 2 primite in 1991), 25 de ani de la premiera E.T.-ului lui Spielberg, dar si o sarbatoare a celei mai importante regizoare autohtone, Malvina Ursianu, la 80 de ani! Mai sunt omagiati Silviu Stanculescu (75 de ani de la nastere), Alexandru Giugaru, Radu Gabrea, Fred Astaire, Roberto Rossellini, si alt aniversat recent, Dorel Visan ' 70 de ani.

Ca o recunoastere a succeselor tinerilor romani de la Cannes ' 2007, vor fi prezentate in Sala Eforie cateva pelicule mioritice prezentate de-a lungul timpului la sectiunea 'Quinzaine des realisateurs': 'Falansteru' lui Savel Stiopul, ''Dincolo de nisipuri' si 'Prea mic pentru un razboi asa de mare' ambele semnate Radu Gabrea. Pe langa Gala Animafilm din aceasta luna, cuprinzand 'Scurta istorie' a lui Gopo, 'Maria Mirabela' sau scurtmetraje de Ion Truica, la Cinemateca Union se va desfasura Festivalul de Film Inklusiv. Dintre productiile recente ce vor fi proiectate in sala Paul Calinescu sa notam: 'Paris je t'aime', 'Labirintul lui Pa'
(3 Oscaruri), ''Voalul picta'
(1 Glob de Au'Venus'.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.