O punga de sange poate salva trei vieti - acesta este mesajul transmis de Antoaneta Bugner, presedintele Fundatiei Donatorilor Benevoli de Sange, cu ocazia Zilei Internationale a Donatorului de Sange. Din pacate, cantitatea de sange recoltata in Romania reprezinta doar jumatate din necesar, numai 1% din populatie fiind donatori fideli. Pentru comparatie, in Danemarca si Elvetia, aproximativ 10% din populatie doneaza sange, in Austria - 7%, in Germania 6%-7%, in Ungaria - 4%.

Desi cererea de sange este foarte mare, Parlamentul va lua in discutie un proiect de lege prin care homosexualilor si persoanelor cu parteneri multipli li se va interzice sa doneze sange, pentru a preveni infectiile cu virusul hepatitei B, C sau cu HIV. Antoaneta Bugner sustine proiectul, pentru ca in acest fel vom avea siguranta sangelui transfuzat. in tara noastra, cei mai mari consumatori de sange sunt operatiile de transplant si accidentele rutiere.

INFORMARE. Pentru informarea publicului larg asupra nevoii stringente de sange si motivarea populatiei de a dona sange, Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate si Fundatia Donatorilor de Sange au demarat campania "Daruieste viata. Doneaza sange". "Scopul nostru este promovarea donarii voluntare si neremunerate de sange. Donarea benevola il face pe om sa fie sincer", arata Antoaneta Bugner. Donatorii platiti sau cei ocazionali confera un risc mai mare de incidenta al infectiilor ce pot fi transmise prin tranfuzia de sange decat cel rezultat in urma folosirii donatorilor benevoli.