Oboseala exagerata, iritabilitate, senzatie de lesin si dureri de cap. Aproape ca nu exista persoana care sa nu fi experimentat aceste stari in zilele caniculare. Medicii spun ca soarele si temperaturile ridicate ne lasa fara putere. in plus, caldura ne poate face irascibili si agresivi cu cei din jur.

Stresul este o reactie a organismului la caldura, spune dr. Dan Peretianu, medic endocrinolog la Policlinica Povernei. Daca sunteti mai agitati decat de obicei sau daca va supara observatiile celor din jur, cu toate ca nu ar trebui, atunci puneti aceste stari pe seama caniculei. Medicii spun ca deshidratarea organismului generata de caldura duce la cresterea irascibilitatii, dar si la aparitia starilor de confuzie, accentuate de cresterea tensiunii arteriale.

La unele persoane, caldura poate determina un comportament violent, total necaracteristic acestora. Daca la toate acestea se mai adauga si insolatia, atunci se poate vorbi despre o adevarata boala, care se manifesta prin dureri de cap, fotofobie (hipersensibilitatea ochiului la lumina) si uneori febra. Specialistii atrag atentia si asupra oscilatiilor termice, care sunt mai periculoase decat caldura. Astfel, trecerea de la un front atmosferic la altul poate fi resimtita prin migrene, ameteli, stari de slabiciune, transpiratii excesive si iritabilitate.