Saptamana trecuta, pe 3 iunie, a patra editie a taberei de creatie „Pictori de azi la Balcic" si-a mai incheiat o etapa, poate cea mai importanta.
Asa cum cititorii nostri stiu deja din anii trecuti, incepand din 2003 isi arata din ce in ce mai bine roadele preocuparea constanta a mai multor oameni de cultura din Romania (istorici, critici de arta, artisti plastici, jurnalisti) pentru a redescoperi istoria unui spatiu care ne-a apartinut si pentru a readuce spiritul Balcicului, faimoasa colonie de pictura de la Marea Neagra, in pictura noastra contemporana.

In 2004, pictorita Marilena Murariu s-a gandit sa-si incite colegii de breasla la explorarea si apoi la transpunerea artistica in spiritul timpurilor de acum a spatiului unde au lucrat marii nostri pictori interbelici. O provocare interesanta, care si-a gasit din an in an tot mai multi adepti. in fiecare toamna de trei ani incoace, publicul din Romania s-a reintalnit cu Balcicul vazut prin ochii pictorilor contemporani participanti la tabara de creatie cu generozitate sustinuta de Fundatia Elite Art Club UNESCO. Iar cei incitati s-au dus apoi sa vada Balcicul cu ochii lor, astfel ca astazi oraselul bulgaresc cu aer mediteranean e plin de romani si tot mai multi artisti, de toate generatiile, picteaza acolo in aer liber. Nu e mai putin important faptul ca explorarea sustinuta a Balcicului a condus la descoperirea unor locuri istorice semnificative pentru noi, de ar fi sa amintesc doar Vila de Argint (Casa daruita de Regina Maria gradinarului ei, Jeannin), casa si terasa lui Octavian Mosescu, primarul roman iubitor de cultura care prin bunavointa lui a contribuit substantial la consolidarea miscarii artistice de la Marea Neagra in perioada cand Balcicul era romanesc, vila, astazi din pacate in paragina, a familiei Storck, casa lui Iosif Iser.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.