Cum vi s-a parut festivalul de la Neptun?

In primul rind, apreciez eforturile organizatorilor, au lucrat cu totii ca o masina. Am avut parte de mari descoperiri. A fost o experienta dificila, dar minunata: cu totii avem limbaje diferite, stiluri diferite, pe care le punem fata in fata. Vreau sa felicit Romania pentru ca are acest sentiment al recunostintei fata de cei care au ajutat-o in diverse momente.

Cum ati reusit sa fentati sistemul comunist si, implicit, cenzura?

Nu cred ca cenzura este o problema a asa-zisului comunism. Multi dintre cei care locuiesc in asa-zisele tari libere nu sint deloc liberi in gindire. Majoritatea se lasa invadati de vulgaritate: de la filme vulgare la minti vulgare. Iar lucrul asta ii transforma pe oameni in zombi. Cred ca in interiorul regimurilor totalitare intilnesti indivizi mult mai liberi, pentru ca libertatea este o chestiune interioara, nu depinde de structura politica. Eu nu am fost niciodata nici comunist, nici anticomunist. Cit despre libertatea limbajului, ar trebui sa ne intrebam de ce oamenii din asa-zisele tari libere se lasa supusi de teroarea mcdonaldizarii si a vulgaritatii, care sint forme grave de represiune. Ar trebui sa ne intrebam de ce multi din tarile capitaliste, unde este garantata libertatea de gindire, nu se gindesc la nimic.

Care credeti ca este legatura dintre poezie, respectiv arta, si activismul politic?

Depinde de la caz la caz. Maiakovski, de exemplu, era convins ca literatura trebuie sa aiba scopuri politice, dar, in felul sau, si-a creat multe iluzii. Cred ca poetii si scriitorii ar trebui sa fie foarte limitati din punct de vedere politic si nu ar trebui sa faca parte din nici un partid politic. Pentru ca partidele nu sint decit distinctii artificiale. Si pentru ca in viitorul apropiat nu vor mai exista partide politice, viitorul umanitatii nu este al socialismului si nici al capitalismului.