Psihologii au pus la punct o noua metoda de combatere a stresului, care consta intr-un exercitiu individual: fitnessul emotional.

Asculta-i pe ceilalti, asculta-te pe tine, analizeaza-ti experientele si alege ce-i mai bun. Acestia sint, pe scurt, pasii unui tratament nou impotriva stresului, numit fitness emotional. "Majoritatea oamenilor nu au timp sa se mai gindeasca la sanatatea lor emotionala, ceea ce reprezinta un real pericol pentru persoanele de peste 40 ani, care sint mult mai vulnerabile la stres", explica Ana Militaru, psiholog in cadrul clinicii de management al stresului Heartmony din Bucuresti.

In contextul unei vieti agitate, stresul se afla la baza majoritatii bolilor de inima si digestive, dar si a celor psihice. Stresul este o reactie de raspuns fizic si emotional al organismului nostru la orice amenintare psihica si mai putin fizica. Simptomele fizice ale stresului sint palpitatiile, respiratia rapida si scurta, dureri musculare. Printre simptomele emotionale sint iritabilitatea, furia, supararea, lipsa de concentrare, anxietatea si iritarea. "Cel mai mare factor ce poate imbunatati sanatatea este tocmai acela pe care oamenii evita sa-l confrunte", spune psihologul Regean.

Fitnessul emotional presupune un exercitiu compus din trei pasi. "In primul rind, trebuie ascultati cei din jur, sotie sau sot, colegi, prieteni, apoi sa se asculte insusi individul, sa se analizeze putin. Este bine ca o persoana care doreste sa urmeze acest exercitiu sa asculte cam trei persoane pe zi", mai spune Ana Militaru.

A doua etapa presupune un timp de gindire a individului la o experienta personala importanta. Intrebarile pe care persoana in cauza trebuie sa si le puna sint de genul "ce a insemnat pentru ea experienta respectiva", "cum ii influenteaza comportamentul actual" si "ce anume ar trebui sa invete din acel eveniment". Al treilea pas consta in acordarea raportului dintre aspectele care frustreaza si cele care satisfac. "Aceasta balanta determina nivelul de fericire al fiecaruia. Astfel, oamenii afla ceea ce ii motiveaza cu adevarat, ce-i trage in jos si cum pot transforma frustrarile si stresul cauzat de acestea in energie pozitiva", explica Ana Militaru.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.