Romanii care vor sa se casatoreasca, dar si cei deja casatoriti vor putea alege dinainte ce metode de partajare a averii comune vor aplica in cazul in care ajung la divort, daca initiativa legislativa a deputatului UDMR Máté András-Levente, inaintata la Senat, va fi aprobata. Proiectul de lege privind regimurile matrimoniale prevede ca sotii au la alegere trei variante de impartire a bunurilor comune, dar pot la fel de bine sa mearga in continuare pe prevederile actualului Cod al familiei, care prevede ca partajarea se face cind se ajunge deja la judecator. Deputatul UDMR spune ca acest proiect de lege a venit ca o necesitate de schimbare a prevederilor din Codul familiei, vechi din 1953, pentru ca nu mai corespunde realitatii si evolutiei in timp a familiei romanesti.

Máté explica si care sint optiunile prevazute in documentul trimis spre dezbatere la Senat. "Este un proiect care permite ca, atunci cind se casatoresc, doua persoane sa aleaga ce regim matrimonial sa aiba. Pot opta pentru cel clasic, care este acum stipulat prin Codul familiei, adica bunurile din timpul casatoriei sint comune si nu exista elemente de partaj, sau pentru alte trei tipuri: separatia bunurilor - se stabileste ce detine fiecare de la inceput, fara sa existe bunuri comune; participarea la achizitii - fiecare detine o cota-parte din bunurile comune; si regimul comunitatii conventionale - exista bunuri comune, dar si bunuri proprii, care se mentioneaza expres."

Proiectul mai prevede si o clauza de "preciput", care se aplica in cazul mostenirilor. "In contractul prenuptial, partile pot stipula daca si cum vor sa-si imparta mostenirea, in caz de deces", explica initiatorul, care adauga ca aceasta clauza nu afecteaza reglementarile existente.

Documentul mai stipuleaza ca nici unul dintre soti nu poate greva sau ipoteca imobilul sau alte bunuri comune din locuinta fara consimtamintul expres al celuilalt. In plus, conventiile si regimurile matrimoniale alese de doi soti se inscriu intr-un registru special, la care au acces terte parti, cum ar fi in cazul unei firme de leasing, daca cei doi au un contract cu aceasta. Schimbarea regimului matrimonial ales se poate face la cel putin sase luni de la incheierea casatoriei sau cel putin la trei luni de la data adoptarii regimului matrimonial in cauza, printr-o conventie matrimoniala. Regimul matrimonial inceteaza doar prin desfacerea sau prin incetarea casatoriei si nu prin anularea sau prin nulitatea acesteia.