Cauze si implicatii ale abuzului si dependentei de Internet la locul de munca.

Internetul, ca mijloc de comunicare, a devenit o parte integranta a vietii de zi cu zi a multora dintre noi.
Conceptul de dependenta fata de acest mijloc de comunicare este pentru multi fara sens, pentru ca acest lucru nu implica consumarea efectiva a unor droguri. Insa a fost definit de catre specialisti ca o dependenta non-chimica, dependenta ce implica o interactiune excesiva om-masina.

Persoanele aflate in aceasta situatie, de obicei, sunt persoane care au devenit foarte inchise in sine, care si-au pierdut pofta de viata, cu schimbari bruste de dispozitie, dezvoltand uneori boli psihice din cauza izolarii. Aceasta dependenta a fost categorisita astfel: adictie sexuala - folosirea in exces a site-urilor pentru adulti, adictie relationala - folosirea in exces a programelor de comunicare si relationare, adictie fata de jocuri, adictie informationala - folosirea in exces a bazelor de date si a motoarelor de cautare.

Confort si anonimat

Dar cum se ajunge in aceasta situatie si mai ales de ce? Exista multe studii care au incercat sa afle acest lucru. Majoritatea au ajuns la aceleasi raspunsuri. Aceste mijloace de comunicare au puterea de a oferi un confort sporit, fericire, distractie pe termen scurt. Iata si primul motiv pentru care angajatii sunt tentati sa foloseasca Internetul macar pentru cateva minute intr-o ora. Nu trebuie uitat faptul ca multe dintre persoanele care folosesc Internetul in exces o fac din motive personale: lipsa prietenilor, aspect fizic etc.

Este foarte important sa facem diferenta intre a abuza de Internet si a fi vicios. Un angajat poate abuza de Internet de cateva ori pe saptamana in cadrul programului de lucru sau dupa ce acesta s-a terminat, dar la fel de bine un angajat poate sa fie absolut dependent de folosirea Internetului; acest lucru insemnand non-stop in timpul zilei, in proportie de minimum 90%.

De ce si cum ajung angajatii sa foloseasca atat de mult Internetul? In primul rand, pentru ca au acces la aceasta resursa. Internetul este absolut indispensabil in orice companie. Este din ce in ce mai simplu si mai comod sa ne comandam diverse lucruri online, inclusiv masa de pranz pe care o luam in cadrul firmei.

Anonimatul pe care ti-l ofera Internetul iti permite sa-ti alegi modul de comportament fara a-ti fi frica de reactiile celor din jurul tau, fara a te teme ca seful va vedea ceea ce lucrezi la calculator. Anonimatul creste confortul pentru ca din partea celorlalti cu care comunici nu poate exista un mod de a-ti verifica sinceritatea, de a-ti judeca expresiile fetei, asa cum s-ar intampla intr-o conversatie fata in fata. Este foarte convenabil sa stai la birou si sa folosesti calculatorul pentru a discuta cu ceilalti; nu e nevoie sa te duci in alt birou pentru o sedinta.

Atunci cand lucreaza intr-un loc foarte stresant, oamenii percep Internetul ca pe un mijloc de a evada pentru cateva minute si a uita de tot ce este in jur.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.