Pentru Romania suntem cu totii o suma de coduri numerice personale. Daca nu ai avut niciodata un certificat de nastere, pentru statul roman nu existi. in tara sunt oameni care traiesc ca si cum nu ar fi. Fara dreptul la educatie, fara dreptul la sanatate, fara sa poata obtine vreo slujba, fara dreptul la judecata.

Daca un parinte nu isi declara copilul la nastere, risca o amenda de maximum 6 lei. Cu 1.500 de lei sunt amendati proprietarii de vite care nu declara vitelul la fatare. in tara unde si animalele trebuie sa ajunga in evidenta autoritatilor, exista oameni care pentru statul roman nu figureaza pe fata pamantului.

CETATEANUL NIMANUI.

Il stie lumea in sat drept "Gorila". Flacau bine cladit e Gigi asta, a lu’ Marcu, burtos, pieptos, musculos. De 26 de ani, de cand umbreste pamantul, Gorila a trait ca si cum nu ar fi. Neavand un cod numeric personal, Gigi nici nu a cerut vreodata ceva de la stat, dar nici el nu i-a dat statului niciodata nimic. Locuieste in satul galatean Ghidigeni, dar s-a nascut hat, peste munti, la Hateg, iar maica-sa nu l-a declarat la nastere. Nu i-a facut certificat, caci, zice omul, "e vai steaua ei!". S-ar fi ocupat el, Gigi, daca nu ar fi fost asa de departe locul de unde a venit. Pana la 26 de ani nu a fost la scoala si nu a calcat niciodata pe la dispensar, tribunal, politie, la sectia de votare sau la Starea Civila. Cum el nu exista, nici carte de munca nu exista. si-a incercat norocul la Bucuresti, unde a lucrat la negru doar cinci zile. L-a dat afara patronul pe motiv ca nu are cod numeric personal (CNP).

Asa ca Marcel se multumeste momentan sa munceasca cu ziua. Acolo, la prasit printre "pap’soi" nu e nevoie nici de carte de munca, si nici nu trebuie sa dea impozit la stat. Zice ca e casatorit. Bineinteles, doar cu vorba. Are si un copil. Bineinteles, fiul nu are tata pentru statul roman. O singura data s-a apropiat tara asta, pe nume Romania, de el. Cum traia el asa ca neica Nimeni, deodata s-a trezit ca cineva de la armata il cauta. Sa-l ia cu arcanul, nu alta! Nu stie cum de a fost gasit. Trebuia sa se prezinte la recrutare in ziua x. Dar chiar de si-ar fi dorit, fara CNP nici "dreptul" la armata nu avea. Un prieten l-a ajutat sa inceapa demersurile de inregistrare tardiva a nasterii la tribunal. Neincrezator, Gigi ne priveste mai mult cu un ochi: "Dar daca imi vine certificatul, ma luati in armata?". Istoria curge pe langa Gorila si pentru romanii aflati in situatia lui. Romania a intrat fara el in UE. Gigi nu e cetatean european. De fapt, e cetateanul nimanui.

PERSOANE IN AFARA EVIDENTEI PERSOANELOR.

Romania nu are o baza de date cu persoanele care nu au o identitate, pentru ca nici o institutie centrala nu si-a asumat rolul de a identifica aceste cazuri. in evidenta Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) exista 551 de persoane cu identitate necunoscuta. 20% dintre acestea sunt minori. Dar numarul acesta nu reflecta numarul persoanelor fara CNP din tara, ci doar al celor ajunsi in atentia politiei si care nu isi pot declina identitatea, in general din cauza unor afectiuni psihice. "O baza de date cu cei neinregistrati la nastere se gaseste la INEP (Inspectoratul National pentru Evidenta Persoanelor - n.r.)", ne indruma seful Serviciului Urmariri din cadrul IGP, Adrian Dumitrescu. Spre INEP ne indruma si cei de la Agentia Nationala pentru Romi (ANR), o institutie guvernamentala.Singura statistica pe care INEP o are e legata doar de numarul copiilor institutionalizati care nu au o identitate. "Avem doar datele celor aflati in institutiile de plasament din tara. Pe cei care sunt pe acasa nu avem de unde sa-i stim", ne spune seful Serviciului Stare Civila din cadrul INEP, Doina tapirlea.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.