Astfel, un pachet care costa azi 3,5 lei va putea fi cumparat pentru 4,2 lei din iulie, deci nu va mai fi ieftin pentru cei cu venituri mici, care se vor orienta catre vanzatorii de la coltul strazii. Contrabanda va afecta atat veniturile la bugetul de stat, cat si vanzarile producatorilor. Anul trecut, statul a pierdut 220 milioane de euro ca urmare a vanzarii tigaretelor intrate ilegal in tara.

Din iulie, pretul tigarilor ar putea creste cu pana la 0,7 lei pe pachet, odata cu majorarea accizei. Cele mai afectate segmente vor fi cele ieftine, astfel ca ne putem astepta la intensificarea contrabandei, avertizeaza jucatorii din industria de profil.

In 2006, pretul tigarilor a crescut cu aproximativ 30% comparativ cu 2005. Majorarea accizei de la 1 iulie va urca pretul pe unitate cu 0,7 lei, scumpirea urmand a fi mai mare in cazul tigarilor ieftine. "Estimam o crestere de 0,7 lei pe pachet, la nivel de piata. La tigarile ieftine va creste mai mult pretul, la cele scumpe mai putin. in schimb va creste contrabanda pentru ca nu cred ca majoritatea romanilor isi va permite sa cumpere tigari ieftine la 4,2 lei, in conditiile in care acum ele costa in jur de 3 lei, asa ca va creste contrabanda", a declarat pentru "Curentul" presedintele Galaxy Tobacco, Antonello Celestini.

Directorul Corporate Affairs al JTI Romania, Gilda Lazar este de parere ca piata "alba" a tigarilor va avea de suferit, odata cu majorarea accizei. "Piata legala o sa scada, dupa ce in 2006 a scazut cu 8%, in timp ce piata ilegala a urcat ca volum al vanzarilor cu 15%, pierderile la buget fiind de 220 milioane euroŽ", a spus Gilda Lazar. Vanzarile pe segmentele ieftine vor inregistra cele mai importante pierderi pentru ca "vin pe cai ilegale la preturi mult mai mici", dupa cum ne-a explicat directorul JTI.

Codul Fiscal prevede o majorare a accizei cu 41,5 euro/ mia de tigarete de la 1 iulie, dupa ce la 1 ianuarie acciza a fost stabilita la 31,5 euro/1.000 tigarete. in primele cinci din 2007, veniturile din accize au crescut cu 3% fata de acelasi interval din 2006, pana la 3,9 miliarde lei.