O selectie de poezii antume semnate de Nichita Stanescu se constituie intr-o antologie, intitulata "Invizibilul soare" si realizata de poetul Ion Mircea, ce va fi lansata azi la Salonul de Carte BookFest.
Cartea apare in colectia "Scriitori romani" a Editurii Corint, coordonata de Daniel Cristea-Enache. Actuala antologie are ca model si comprima "Ordinea cuvintelor" (1957-1983), volumele I-II - editie princeps aparuta in 1985, ingrijita de Alexandru Condeescu, care semneaza si o prefata si o cronologie, aparuta cu un cuvant inainte si cu acordul poetului. Potrivit antologatorului, "Invizibilul soare" isi propune sa elimine unele poeme "de o calitate artistica discutabila si altele care nu spun mare lucru sensibilitatii cititorului de astazi, sa corecteze ceea ce era de corectat, adaugandu-i, sporadic, cateva piese lirice de valoare si disciplinand pe alocuri punerea textelor in pagina". Pana in prezent, doua sunt antologiile, recunoscute unanim de critica literara, care isi disputa piedestalul editiei integrale Nichita Stanescu - "Opera Magna", volumele I-IV, editie cronologica realizata de Alexandru Condeescu, aparuta la Editura Muzeul Literaturii Romane, in perioada 2004-2006, si "Opere", volumele I-IV, editie alcatuita de Mircea Colosenco, aparuta cu concursul Academiei Romane, al Editurii Fundatiei Nationale pentru Stiinta si Arta si al Editurii Univers Enciclopedic, Bucuresti, 2002-2006, precizeaza Rompres.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.