Prapastia dintre nivelurile de dezvoltare ale regiunilor tarii se va mentine si in 2008.

Moldova va ramane cea mai defavorizata zona a tarii, cu 3.826 euro/locuitor.

Eficienta economica a regiunilor Romaniei va continua sa fie marcata de contraste puternice si anul viitor. Principalul indicator care permite comparatia acestora, Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor, exprimat in euro, are o crestere medie de 12% pentru toate regiunile tarii, insa prapastia initiala intre nivelurile de dezvoltare se
mentine. Potrivit unui raport al Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), in timp ce regiunea Bucuresti-Ilfov va avea un PIB/locuitor de 11.694 de euro anul viitor, regiunea Nord-Est va ramane polul saraciei, cu 3.826 euro/locuitor. Economistii sustin ca, daca disparitatile nu se reduc, in principal prin investitii publice, am putea asista la perturbari importante ale mediului economic si social. Micsorarea diferentelor presupune atat mentinerea unor rate apropiate de crestere a PIB/locuitor, cat si recuperari importante ale decalajelor.

Analistii economici atrag atentia asupra pericolelor care pot aparea din cauza nivelului diferit de dezvoltare. "Coeziunea regionala este un obiectiv prioritar al UE. Trebuie sa avem o crestere echilibrata pe toate regiunile, deoarece in caz contrar migratia dinspre zonele sarace spre cele bogate se va accentua si mai mult, iar investitiile se vor concentra tot in zonele mai bogate, mentinandu-se polii de crestere economica si polii de saracie", a declarat Liviu Voinea, director de cercetare in cadrul Grupului de Economie Aplicata (GEA).


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.