A fost adus in scena anul trecut de Alexandru Tocilescu la Teatrul Mic, iar aparitia lui a agitat spiritele pana la procese si a „suitei” din jur, in care anumite personaje inca active s-au recunoscut.
Apoi a ajuns la Cluj unde a fost prima data pusa in scena piesa semnata de Saviana Stanescu, Waxing West (Sa epilam spre vest). Mare succes a avut insa Ceausescu la New York, in Teatrul LaMama Etc., unde piesa autoarei de origine romana a fost montata de Benjamin Mosse, iar rolurile au fost jucate de actori dintre cei mai buni, mentionati ca atare de publicatiile de specialitate si de prestigiosul New York Times. Cuplul Ceausescu, "distribuit" de Saviana Stanescu in piesa care spune povestea unei emigrante din Romania, apare sub forma de vampiri care, dupa ce au confiscat trecutul, bantuie prezentul si ameninta viitorul.

Cum se explica, totusi, succesul pe scena al acestui personaj de care majoritatea romanilor s-au bucurat ca scapa? Dupa ce spectacolul ei s-a jucat in cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu, Saviana Stanescu a aflat de la cativa tineri spectatori care abia se nascusera cand Ceausescu a fost executat, ca au fost interesati de acest personaj: "Cativa tineri, unii dintre ei voluntari la festival, mi-au spus ca au fost marcati de spectacol, ca ei vor teatru de text, teatru care sa le spuna o poveste. Cat despre cuplul Ceausescu, tinerilor le-a placut foarte mult abordarea onirica, fantastica, poate n-ar fi reactionat la fel de bine la o transpunere realista a lor.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.