Daca nu mai aveti chef sa munciti si ati realizat stagiul complet de cotizare, aveti dreptul sa iesiti mai devreme la pensie. Puteti profita de prevederile legale in cazul in care mai aveti cinci ani pana la pensionarea pentru limita de varsta.

Potrivit Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, persoanele care au realizat stagiile complete de cotizare, precum si cele care le-au depasit cu pana la zece ani pot solicita pensionarea anticipata partial. Reducerea varstei e de maximum cinci ani.

Concret, daca, in momentul de fata, varsta de pensionare normala la femei e de 58 de ani, cea partiala nu poate fi mai mica de 53 de ani. Acelasi calcul e valabil si pentru barbati. in cazul acestora, pensionarea pentru limita de varsta se face la 63 de ani, iar cea anticipata partial la 58 de ani. Stagiul complet de cotizare e de 26 de ani pentru femei si 31 de ani pentru barbati.

La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate nu sunt luate in considerare perioadele in care solicitantul:

- a beneficiat de pensie de invaliditate
- a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat conform legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditiile absolvirii acestora
- a satisfacut serviciul militar, ca soldat in termen sau cu termen redus, concentrat, mobilizat sau in prizonierat.

Valoarea pensiei anticipate partiale se stabileste in functie de cuantumul celei pentru limita de varsta, prin diminuarea acestuia in raport cu stagiul de cotizare realizat si cu numarul de luni cu care s-a redus varsta standard de pensionare. Persoanele interesate trebuie sa depuna, in termen de 90 de zile de la data indeplinirii conditiilor, la casa de pensii de pe raza de domiciliu, urmatoarele documente:

- cerere
- carnetul de munca, original si copie
- carnetul de asigurari sociale, original si copie
- alte acte prevazute de lege privind vechimea in munca
- adeverinta privind sporurile si adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv sau individual de munca pentru perioda 01.04.1992-01.04.2001
- adeverinta din care sa reiasa conditiile de munca speciale sau deosebite
- dovada certificarii stagiului de cotizare
- adeverinta din care sa rezulte data incetarii calitatii de asigurat
- alte acte necesare stabilirii dreptului de pensie
- procura speciala pentru mandatar, unde este cazul.

«Procedura de pensionare anticipata se va inaspri»

Fostul presedinte al Casei Nationale de Pensii, Mihai seitan, ne-a declarat ca cei care doresc sa se pensioneze anticipat trebuie sa se grabeasca, intrucat conditiile se vor inaspri. "Iesirea la pensie anticipata partiala nu se va mai face atat de usor. Pana la sfarsitul anului, conditiile vor fi inasprite, pentru ca legea se va modifica. Sunt multi care s-au pensionat mai devreme", a precizat acesta. Conform statisticilor, 19% dintre pensionari sunt mai tineri.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.