Penitenciarele din Romania gazduiesc aproape 40.000 de detinuti. Din lipsa spatiului, in unele celule sunt tinuti la un loc criminali periculosi si infractori marunti

Supraaglomerarea din penitenciare este una dintre problemele ridicate atat de angajatii din sistem, cat si de detinuti. in urma unui sondaj realizat de Administratia Nationala a Penitenciarelor, angajatii s-au plans si de comunicarea deficitara dintre sefi si subalterni, dar si de lipsa personalului. in schimb, detinutii au reclamat conditiile improprii din puscarii, mai ales nerespectarea normei de hrana.

Persoanele private de libertate s-au mai plans de lipsa spatiilor special amenajate pentru activitatile sportive sau in aer liber. Insuficienta spatiilor in functie de repartizarea pe categorii a detinutilor este considerata o alta problema majora.

Cel mai aglomerat penitenciar din tara este de cel din Bacau, unde gradul de ocupare este de 219%. Peste 100% sunt ocupate si penitenciarele Jilava (119%), Codlea (121%), Galati (131%), Targu Mures (122%). La finele lui 2006, aproape 40.000 de persoane aveau "statutul" de detinuti. Cea mai populata luna a fost august, cu 36.910 detinuti, insa cele mai multe intrari in penitenciare s-au inregistrat in luna mai - 1.918.

Cele mai multe persoane au fost eliberate in luna martie - 1.893, iar cele mai putine, in luna februarie - 1.532. Conform raportului de activitate pe anul trecut al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, in sistem nu s-au inregistrat evenimente negative semnificative, cu exceptia protestelor de cateva zile din luna decembrie, cand detinutii s-au revoltat fie zgomotos, fie prin refuzul hranei din cauza neadoptarii unui decret de gratiere.

in 2006, s-au inregistrat insa trei evadari de la penitenciarele Gherla, Targu Mures si Rahova. Detinutii "fugari" au fost prinsi in maxim 24 de ore, insa pentru impiedicarea evadarii de la Targu Mures s-a facut uz de arma.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.