Autoritatile spaniole au permis, duminica seara, intrarea in Spania a noua romani din cei 64 aflati in cele doua autocare care s-au intors la granita spaniola, transmite Mediafax. Directorul-general al Directiei Afacerilor Consulare din Ministerul roman al Afacerilor Externe, Cristian Gaginski, a declarat ca cele 55 de persoane care nu au reusit sa intre in Spania din acest grup se vor intoarce in Romania. Reprezentantul Ministerului roman al Afacerilor Externe a explicat ca in acest caz nu a fost vorba despre un gest abuziv al autoritatilor spaniole, dovada fiind faptul ca cei care au avut actele in regula au putut intra in Spania.

Ministerul Afacerilor Externe l-a convocat ieri pe consulul Ambasadei Spaniei din Bucuresti, pentru a-i solicita sprijinul in obtinerea informatiilor din partea autoritatilor spaniole in ceea ce priveste situatia creata la sfarsitul saptamanii trecute prin intoarcerea de la frontiera dintre Spania si Franta a celor sase autocare cu romani.

Acte necesare pentru Spania

MAE reaminteste cetatenilor romani conditiile de calatorie in Spania: astfel, cetatenii romani pot calatori in Spania fara viza, in scop turistic, pentru o perioada de cel mult 90 de zile in 6 luni, calculate de la data intrarii. Pentru calatoriile in scop turistic sau privat, romanii care vor sa mearga in Spania trebuie sa posede: rezervarea confirmata a cazarii la un hotel, pe intreaga durata a sederii declarate; confirmarea de rezervare a unui pachet de servicii; biletul de intoarcere sau de circuit turistic; invitatie valabila, autentificata la notar, primita din partea unei persoane particulare; dovada detinerii mijloacelor financiare suficiente pentru asigurarea sederii, in cuantum de 100 Euro pentru fiecare zi de sedere; asigurare medicala de calatorie, valabila pe teritoriul tuturor statelor din spatiul Schengen.

Pe de alta parte, ambasadorul Frantei la Bucuresti, Herve Bolot, a declarat ieri ca cetatenilor romani returnati din Spania li s-au aplicat regulile valabile in spatiul Schengen, dovedindu-se ca aceia care au fost intorsi de la granita nu indeplineau conditiile necesare acordarii vizei turistice, relateaza Rompres. Reprezentantul diplomatic al Parisului a precizat ca Franta a luat act de decizia autoritatilor spaniole si a procedat, in consecinta, la repatrierea cetatenilor romani de la granita cu Spania, prin Italia si Germania. Ambasadorul Herve Bolot a subliniat ca pasagerii din autocare au fost tratati conform regulilor europene privind repatrierea, autocarele fiind oprite din trei in trei ore pe autostrada si fiind cheltuiti peste 1500 de euro pentru hrana cetatenilor romani.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.