Ilie Stanescu, zis Tortica, bulibasa tiganilor din Costesti-Arges, care are si titlul de “rege international al rromilor”, pregateste un demers fara precedent pentru comunitatea pe care o reprezinta. Ilie Stanescu vrea sa-i actioneze in judecata pe Regele Mihai si, post-mortem, pe maresalul Ion Antonescu, pe care ii considera raspunzatori de deportarea tiganilor in timpul dictaturii antonesciene.

Tortica se afla in faza adunarii de probe si marturii si este hotarit sa mearga pina la instantele internationale, unde va solicita daune morale si materiale in numele rromilor care au avut de suferit in acea perioada sau al urmasilor acestora. "Vrem sa se procedeze ca in cazul evreilor, sa fie recunoscuta public vina celor care conduceau atunci tara: Ion Antonescu si Regele Mihai. Antonescu poate fi acuzat post-mortem de crime impotriva umanitatii. Regele Mihai trebuie sa dea explicatii despre ceea ce s-a intimplat atunci cu comunitatea rroma si sa-si asume o parte din vina. Mihai si-a primit proprietatile confiscate de comunisti, averea. E bine ca i s-a facut dreptate. Vrem si noi aceeasi unitate de masura pentru rromii care au fost alungati din case, au fost deposedati de toate bunurile si deportati", a declarat Ilie Stanescu.

Tortica a fost proclamat "rege international al rromilor" pe 31 august 2003, in urma unei ceremonii care a avut loc in Catedrala Episcopala din Curtea de Arges, locul unde este inhumat Regele Ferdinand Intregitorul. La "inscaunarea" lui Ilie Stanescu patru preoti romani i-au asezat pe cap coroana de "monarh".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.