Pe lista tarilor europene care sprijina transplantul de organe, Romania e pe ultimul loc.
Comisarul european pentru Sanatate, Markos Kyprianou, si-a anuntat intentia de a infiinta un card special, valabil in tarile Uniunii Europene, care sa indice faptul ca persoana pe numele careia este emis doreste sa fie donator de organe, in caz ca intra in moarte cerebrala. Ideea vine ca urmare a unui sondaj la nivelul Uniunii, ce a relevat faptul ca in timp ce 86% dintre europeni sustin o asemenea masura, doar 56% vor sa-si doneze efectiv organele. Cel mai mare sprijin pentru donarea de organe s-a inregistrat in Suedia, unde opt din zece cetateni vor sa doneze organe, iar cel mai mic, de 27%, este atribuit Romaniei.

"Un card european de donor de organe si standarde europene comune in ceea ce priveste calitatea si siguranta transplanturilor ar putea constitui o rezerva suficienta de organe", a spus comisarul Kyprianou, citat de BBC. Studiile la nivel european arata ca in prezent 40.000 de cetateni ai Uniunii asteapta pe listele de transplant, iar zece mor in fiecare zi asteptind un organ compatibil. "In Statele Unite ale Americii exista o masura similara, in sensul ca pe carnetul de sofer este trecut daca posesorul doreste sau nu sa fie donator de organe", spune Victor Zotta, directorul Agentiei Nationale de Transplant din Romania.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.