Un chestionar completat pe site-ul Ministerului Sanatatii de cateva sute de persoane a fost ridicat la rang de referendum. Eugen Nicolaescu a decis, pe baza acestor opinii, sa interzica cu desavarsire fumatul la locul de munca si in spatiile publice inchise.

Pentru fumatorii romani a inceput numaratoarea inversa. Ministrul sanatatii a decis ca, de la 1 iulie 2008, fumatul la locul de munca si in locurile publice sa fie interzis. Totodata, Nicolaescu a anuntat ca va face lobby si la Comisia Europeana, unde va cere interzicerea fumatului in toate spatiile publice si locurile de munca inchise.

Ministerul Sanatatii Publice a lansat, pe 11 mai, o consultare publica pe site cu privire la interzicerea fumatului in locurile publice. Ideea dezbaterii a venit dupa ce Comisia Europeana a solicitat tarilor membre opinii privind solutiile ce se impun, la nivel local si comunitar, pentru reglementarea prin lege a fumatului.

Cu aceasta ocazie a si fost publicata si Cartea Verde: "Catre o Europa fara fum de tutun: optiuni privind politicile comunitare". Ministrul Nicolaescu a afirmat ieri ca exista deja tari ca Irlanda, Italia, Norvegia, Noua Zeelanda, Uruguay, in care a fost interzis fumatul la locul de munca si in spatiile publice, inclusiv in restaurante, cafenele si baruri. In 2007, multe dintre tari, a sustinut Nicolaescu, cum ar fi Anglia, au anuntat ca vor extinde legislatia care interzice fumatul in toate locurile publice.

Consultarea publica din Romania a avut doar 1.251 de participanti, din care doar 1.074 au completat corect chestionarele. Ministrul sanatatii a prezentat ieri faptul ca, din cei 1.074 de romani chestionati, 82,2% au considerat ca fumatul ar trebui interzis in toate spatiile publice inchise, 53,85% au considerat ca nu ar trebui acceptata nici o derogare cu privire la aceasta decizie.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.