Cartea lui Pierre Gibert, "Biblia. Cartea, Cartile", este al cincilea volum din Colectia ENCICLOPEDICA, o selectie din seria Découvertes, marca a prestigioasei edituri franceze Gallimard, adusa in premiera pe piata romaneasca de Cotidianul, alaturi de Editura Univers. Cu sprijinul proiectului imobiliar Baneasa, monografiile din serie costa, alaturi de ziar, 9,9 lei, in timp ce, in Franta sau pe Amazon.com, pretul lor variaza intre 8 si 14 euro.

Cea mai faimoasa dintre cartile Pamintului este, paradoxal, si cel mai putin cunoscuta. Etapele scrierii sale se intind pe mai multe secole, s-au desfasurat in mai multe limbi si ridica in acelasi timp mii de intrebari. Doctor in teologie, in litere si stiinte umane, precum si specialist in literatura comparata, Pierre Gibert a decriptat o carte veche, ale carei texte apartin istoriei, si in acelasi timp o carte sacra, cu un mesaj dat de interpretarea facuta de fiecare credincios in parte.

Gibert a avut o activitate academica remarcabila in cimpul cercetarii textelor sacre, predind pina in 1980 exegeza biblica la Facultatea de Teologie a Institutului Catolic din Paris, al carei decan a fost in perioada 1991-1997. La ora actuala, francezul preda aceeasi disciplina la Facultatea Centrului Sevres din Paris si devine, incepind cu 1998, redactor-sef al revistei "Cercetari de Stiinta Religiilor".

Intr-un editorial publicat in 2005 in paginile revistei, Gibert sublinia rolul echipei pe care o conduce in studierea fenomenului religios in contextul actual. "Cercetarea terenului religios este extrem de necesara intr-o era a mondializarii, a comunicarii, precum si a natiunilor, a continentelor si a culturilor care se dizolva.

La ora actuala au loc schimburi, confruntari sau chiar disolutii, cind aproape imperceptibile, cind de-a dreptul violente, intre religii si avatarurile lor sectare, superstitioase sau delirante", scria Gibert in paginile publicatiei "Cercetari de Stiinta Religiilor". Printre lucrarile semnate de teolog se numara "O teorie a legendei. H. Gunkel si legendele Bibliei" (1979), "Biblia, mituri si povestiri ale inceputului" (1986), "Cum a fost scrisa Biblia" (1995) sau "Speranta lui Cain. Violenta in Biblie" (2002). A editat, de asemenea, o serie de corespondente ale lui Alexis de Tocqueville.