Pe final de stagiune si cu prilejul Anului International Lagarce, la Teatrul Odeon vede luminile rampei piesa "E doar sfarsitul lumii", de Lean-Luc Lagarce. Singura montare in Romania a acestui autor. Un spectacol semnat de Radu Afrim.

Ce se poate spune despre o tanara de 25 de ani care a murit? Ca era frumoasa. Si inteligenta. Ca-i placeau Mozart. Si Bach. Si The Beatles. Asa isi incepe Erich Segal romanul "Love Story". Un altfel de story (love & death) se povesteste pe scena Odeonului. Ce se poate spune despre un tanar de 32 de ani (sau 38?) care a murit? Ca era frumos. Si talentat. Ceea ce incumba de cele mai multe ori (si) inteligenta.

Ca-i placea sa scrie - atat de mult, incat la ora actuala, cand anul in curs ii este dedicat si-i poarta numele, e cel mai montat autor in Franta. Si sa regizeze: teatru, film… orice. Inclusiv propria moarte. A fost cronicarul (sau "unicul mesager") al mortii sale anuntate. De adevaratelea il chema Jean-Luc Lagarce. In propria piesa, Louis. "E doar sfarsitul lumii" e doar cel mai recent spectacol al lui Radu Afrim. Premiatul de anul asta al Galei UNITER si a celei de anul trecut si, de ce nu, al celei de anul viitor.

... ET LES LILAS SONT MORTS… Intre anii 1957 si 1995, atat cat a trait, Lagarce scria asa: "Sa le spui celorlalti sa inaintezi spre lumina si sa spui din nou celorlalti, inca o data, gratia suspendata a intalnirii dintre doua fiinte, indragostirea, acea clipa de iubire, dulceata infinita a alinarii, tentatia de a vorbi cu voce scazuta despre puritatea perfecta a Mortii in opera, refuzul fricii, si cu toate astea, dintr-o data, urletul urii, tipatul, panica si disperarea noastra de copil, si ascunderea capului intre maini, si moleseala trupurilor de dupa dorinta, oboseala de dupa suferinta si epuizarea de dupa teroare". Acest paragraf nu face parte (si totusi, face!) din textul spectacolului a carui premiera a avut loc la Teatrul Odeon.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.