Expunerea la niveluri inalte de poluare poate avea efecte extrem d e daunatoare pentru organism, crescand posibilitatea aparitiei diabetului.

O echipa de medici de la Universitatea Lund din Suedia a descoperit ca oamenii care sunt expusi la niveluri ridicate de factori poluanti par a fi supusi unui risc mai mare de aparitie a acestei boli.

Studiul a fost realizat pe 196 de pescari si sotiile lor. Acesti factori poluanti fac parte dintr-o familie de substante chimice toxice. Din aceasta familie fac parte si insecticidele. Factorii sunt intalniti in special in industria agricola si sunt larg raspanditi in mediu. Echipa de cercetatori de la Lund a analizat esantioane de sange de la pescarii voluntari pentru a descoperi care este nivelul acestor substante in sange.

Niveluri mai ridicate de acest tip de factori poluanti au fost descoperite in sangele a 6% dintre barbati si 5% dintre femei. Toti acestia sufereau de diabet. Studii anterioare au demonstrat ca acesti factori poluanti dau nastere la o scadere a capacitatii celulelor organismului de a asimila glucoza. O alta teorie este aceea conform careia substantele chimice pot determina o interactiune complexa care disturba capacitatea organismului de a scapa de grasimi.

Lars Hagmar, unul dintre cercetatorii participanti la studiu, a declarat ca oamenii nu trebuie sa isi faca probleme in ceea ce priveste consumul de peste gras, dar ca nu trebuie sa exagereze, pestele de acest fel fiind considerat unul dintre factorii poluanti. El a mai declarat ca pescarii si sotiile lor care au participat la studiu erau expusi in permanenta la niveluri ridicate de factori poluanti, care provin in special din activitatile din industrie. Apa, in zona in care acestia locuiau si isi desfasurau activitatea, este rece si nu foarte adanca, ceea ce inseamna ca substantele chimice poluante se degradeaza foarte greu.

Ce este diabetul?

Diabetul este o boala cronica caracterizata prin nivele ridicate ale glucozei din sange (hiperglicemie). Diabetul apare atunci cand pancreasul nu produce insulina suficienta sau cand organismul nu poate utiliza eficient insulina produsa. Insulina este un hormon produs de pancreas, care ajuta celulele sa preia glucoza din sange si sa o transforme pentru producerea energiei.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.