Intelegerea dintre Sanatate, Casa de Asigurari, industriasi si farmacisti asigura depasirea temporara a crizei medicamentelor * Sistemul 90% va fi aplicat numai pentru "lista A"

Ministerul Sanatatii (MS), Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si reprezentantii Grupului de lucru pentru industrie si distributie de medicamente au ajuns, la finalul saptamanii trecute, la un acord de principiu pentru rezolvarea crizei de medicamente din farmacii. Conform documentului semnat de parti, farmaciile vor elibera medicamente compensate si gratuite in limita contractului anual, iar facturile aferente retetelor eliberate pentru consumul curent vor fi platite in termen de 90 de zile. MS si CNAS vor implementa, de asemenea, asa cum am mai anuntat, un nou sistem de compensare incepand cu luna aprilie.

Acesta va cuprinde un procent maximal de compensare care va fi stabilit prin consultarea cu toti factorii din sistemul sanitar. Mircea Cinteza, ministrul Sanatatii, a declarat ca acest procent va fi majorat imediat si la fiecare etapa la care resursele financiare ale bugetului MS vor creste. De asemenea, Cinteza a mai anuntat intrarea in vigoare, vinerea trecuta, a HG prin care este prevazut ca sistemul de compensare de 90% sa fie aplicat numai pentru medicamentele incluse in lista A de compensare.

Medicamentele care se gasesc pe lista B de compensare, care sunt in majoritate medicamente "sub patent" vor reveni la procentul de compensare avut anterior, si care este de 50%. Listele sunt afisate pe site-ul MS, A cuprinzand 135 de Denumiri Comune Internationale (DCI), iar B 113 DCI. "Incepand de azi, CNAS va fi obligata sa afiseze permanent pe pagina web valoarea contractelor farmaciilor si modalitatea de executie a platilor. De asemenea, vor exista prevederi foarte clare pentru controlul prescriptorilor. Cu toate ca este imposibil de pus un plafon in care sa se incadreze prescriptorii, vor trebui sa existe niste reguli clare, astfel incat sa nu mai existe prescriptori care au facut abuzuri la prescrierea retetelor", a completat ministrul Sanatatii.

Plata arieratelor acumulate la sfarsitul anului 2004, reprezentand medicamente furnizate peste valoarea contractului, va fi esalonata si executata conform unui grafic de plati negociat de catre partile semnatare ale acordului de vineri in termen de 10 zile de la promulgarea Legii corespunzatoare privind masurile financiare ale domeniului sanitar. Cinteza a precizat ca, din luna septembrie 2004, pana acum, in fiecare luna au fost cheltuiti, numai pentru compensarea 90%, cate doua mii de miliarde de lei, in timp ce alocatiile erau de numai o mie de miliarde de lei. "A fost un sistem absurd din punct de vedere financiar, iar acum trebuie sa facem unul realist", a conchis ministrul.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.