Am avut o surpriza cu cateva zeci de minute inainte de ora anuntatei proiectii a filmului romanesc „Padurea spanzuratilor". Pe site-ul festivalului era mentionata si participarea lui Liviu Ciulei, despre care stiam ca, de fapt, renuntase sa faca deplasarea.

Ii vazusem cu o zi mai devreme pe doamna Mariana Mihut si domnul Victor Rebengiuc, cu care schimbasem cateva cuvinte, fiind intampinati cu simpatie de presa de aici si de romanii stabiliti in Franta, veniti la eveniment. Nu stiam insa ca, in locul lui Cristi Puiu va face oficiul de prezentare a echipei romanesti si a filmului, un alt tanar cineast instalat in fruntea generatiei sale din Romania si din lume.

Este vorba de Catalin Mitulescu, detinator al unui premiu Palme d’or pentru scurt-metrajul „Trafic"(20049). Cristi Puiu a trebuit sa plece de urgenta la Bucuresti, in urma decesului tatalui sau, fara a sti, cel putin pana la ora redactarii corespondentei de astazi, daca va putea reveni pentru deliberarile juriului de la „Un certain regard", din care face parte, si care isi va anunta premiantii sambata seara, adica maine. Reamintim ca in competitia de la aceasta sectiune participa si filmul „California Dreaming" („Nesfarsit"), ultimul titlu din creatia regretatului Cristian Nemescu, mort prematur, in urma unui accident de circulatie.

Din programul zilei, sa retinem intrarea in competitie a doua filme cu subiecte oarecum asemanatoare tematic, venind din spatii culturale diferite.

Unul este „Secret Sunshine" de Lee Chang-dong (China), iar celalalt „Alexandra" de Alexander Sokurov (Rusia). Ambele trateaza relatia mama-fiu, primul in conditiile vietii cotidiene obisnuite, al doilea in perimetrul frontului. De mentionat ca Sokurov nu a putut ajunge la Cannnes din motive de sanatate, asa incat conferinta de presa de ieri a fost anulata.
Pe afisul zilei se afla un film cu multe vedete masculine, „Ocean’s Thirteen" de Steven Soderberghin afara competitiei). Pe langa o lunga lista de nume celebre, filmul l-a adus la Cannes pe George Clooney, care face concurenta, iata, valului de popularitate si de entuziasm starnit de Brad Pitt (care joaca si in acest film).

Nu ne poate scapa faptul ca revista „Le Film francais" de ieri a consacrat o pagina la rubrica Eveniment „Noilor nume ale cinematografului romanesc", publicand o fotografie de grup, cu Catalin Mitulescu, Cristian Mungiu si Corneliu Porumboiu. Lipsesc Cristi Puiu si, sa nu uitam, Constantin Popescu, aflat si el pe Croazeta. Printre numele romanesti cunoscute aici la Cannes, semnalam si prezenta Dorotheei Petre. De altminteri, Catalin Mitulescu si o parte din echipa sa se afla aici si in vederea definitivarii proiectului „Un balon in forma de inima", noul titlu din filmografia acestuia.