Cel mai mare salariu mediu net din Romania a fost castigat in 2006, in Capitala. Acesta a fost de aproximativ 325 de euro.
Conform unui studiu al Institutului pentru Statistica, citat in presa, in restul tarii, valoarea salariului mediu este mult mai mica. Cele mai mici salarii s-au inregistrat in judetele Neamt si Vrancea, cu o medie lunara de 181 si respectiv 182 de euro. In Bucuresti, valoarea produsului intern brut depaseste cu peste 50% produsul int ern brut la nivel national pe cap de locuitor. Imediat dupa, la PIB, este plasat Ilfovul, urmat in ordine de Timis si Brasov.

Judetele care produc cel mai putin sunt Vrancea, Suceava, Giurgiu, Vaslui si Botosani, spun ziaristii. Raportul dintre productie si remuneratie nu este insa intotdeauna direct proportional. In mai multe cazuri, salariile sunt mult mai mari in raport cu PIB-ul in judetele care produc mai putin. Desi in Bucuresti se inregistreaza cea mai mare valoare a salariului mediu, acesta reprezinta doar 41,2% din PIB-ul anual pe cap de locuitor al orasului, media nationala fiind de 65,5% din PIB. In aceeasi situatie sunt judetele Timis, Brasov si Arad. In schimb, in Botosani, Vaslui si Giurgiu salariul mediu anual depaseste PIB-ul pe cap de locuitor realizat de aceste judete.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.