"Nostradamus. Eterna intoarcere", al patrulea volum din Colectia ENCICLOPEDICA, va fi oferit luni, 28 mai, alaturi de Cotidianul, la pretul de 9,9 lei. Monografiile, o selectie din seria Découvertes Gallimard, au fost aduse in premiera pe piata romaneasca de Cotidianul si Editura UNIVERS, cu sprijinul proiectului imobiliar Baneasa.
"Exista in profetii o filosofie a istoriei. In ea putem observa o ordine superioara, care conduce, de fapt, haosul aparent al evenimentelor. Aceasta e demonstratia pe care o fac Hervé Drévillon si Pierre Lagrange", isi prezinta Gallimard volumul lansat in 2003, cu ocazia implinirii a 500 de ani de la nasterea profetului. Analiza din "Nostradamus. Eterna intoarcere" este cu atit mai rafinata cu cit profita de perspectivele complementare ale formatiei autorilor, un istoric si un sociolog. Hervé Drévillon, doctor in istorie si conferentiar la Universitatea din Paris I, Pantheon-Sorbona, a abordat pina acum, in mai toate scrierile lui, subiecte inedite ale trecutului, precum astrologia, violenta sau armele. "Fixatiile" lui istorice sint completate de cele sociologice ale lui Pierre Lagrange, colaborator al Laboratorului de antropologie si istorie al Institutului pentru cultura, care s-a preocupat la rindul lui de controversele legate de OZN, zodii si parastiinte.

Cei doi academicieni francezi au studiat peste 130 de documente, scrise din 1555 pina in prezent, de la scrierile lui Nostradamus pina la sutele de pagini ale interpretilor lui, incercind sa inteleaga ce a declansat, de fapt, isteria generala legata de profetiile sale. Pe parcursul a patru capitole, Drévillon si Lagrange au descusut viata si cariera profetului, cartile sale, dar mai ales ecourile pe care le-a lasat pina in prezent. Plecind de la ucenicia medicului-astrolog stabilit in Salon-de-Provence, istoricul si sociologul patrund din primul capitol al monografiei in opera care i-a adus gloria lui Nostradamus, "Preziceri si Profetii". "Vizionar sau sarlatan?", intreaba academicienii in capitolul urmator, schitind felul in care viziunea lui Nostradamus a strabatut veacurile stirnind fascinatie sau iritare".

Toti cei patrunsi de profetiile lui au incercat, de fapt, sa dea o ordine lumii, arata autorii in a treia parte a volumului, iar Nostradamus a "dobindit o dimensiune globala", de o "actualitate inalterabila", scriu ei in ultimul capitol.

Anii 1999, 1792, 1609 si 1607 sint speciali in previziunile lui Nostradamus. Ei fac parte din acel indice de 0,5% din profetii care au fost datate precis.

Autorii au anexat catrenele respective la sfirsitul monografiei, "traducindu-le" pe intelesul tuturor, alaturi de o alta parte din scrierile profetului, de la retetele cosmetice si de gastronomie la scrisorile catre fiul sau, Cezar, si consultatii astrologice prin corespondenta.