Utilizatorii de Internet sunt bombardati in ultima vreme cu sute de e-mail-uri care le anunta castiguri de milioane de dolari.Naivii care raspund acestor e-mail-uri sunt pacaliti apoi prin diverse tertipuri cu sute sau mii de dolari.

Persoanele care au site-uri sau promovari intense pe Internet sunt sufocate in ultimele luni de e-mailuri care le promit castiguri imense. Asa, din senin, mii de romani se trezesc ba ca au castigat la loto un milion si jumatate de lire sterline, ba ca presedintele unei banci din Africa se ofera sa imparta cu ei cateva milioane de dolari. Momeli pentru fraierit naivii sunt destule. Spre exemplu, intr-unul din mailurile frecvente ti se solicita sa participi la o operatiune de spalare de bani, din care sa te alegi si tu cu cateva milioane.

Cei care cauta fraieri pe net au de regula doua scenarii. Prima varianta are la baza o poveste simpla: printr-un e-mail o persoana oarecare este anuntata ca a castigat la un sistem de loterie on-line o suma fabuloasa, care depaseste de regula un milion de euro, dolari SUA sau lire englezesti .

Obtinerea datelor personale

Cea mai mare parte a e-mailurilor de acest gen provin din Anglia si contin toate elementele unei notificari autentice, de la numere de fax pana la adresa si numele persoanei de contact. E-mailul de inceput solicita "castigatorului" o serie de date personale (nume si prenume, starea civila, adresa, numere de telefon si fax). Daca adresantul musca momeala, i se solicita ulterior sa trimita la o alta adresa de e-mail, cea a asa-zisului "departament de plati", alte date, legate de banca unde are contul, o copie de pe pasaport etc. Scopul este dublu: daca se poate, golirea contului "fericitului castigator" de la loterie, daca nu, macar determinarea acestuia sa comita o eroare datorata lacomiei.

Buni psihologi, cei care intind astfel de capcane se bazeaza tocmai pe lacomia omului si dupa mai multe e-mailuri ii solicita sub diverse motive plata catorva sute de euro, fie pentru asigurarea fondului (castigatorul urmand a primi prin posta un cec pentru intregul castig), fie pentru serviciile de expediere a banilor. Sub pretextul ca respectivul castig este intangibil si nu se poate umbla la el, se solicita astfel cele cateva sute de euro. "Norocosii" isi pot lua linistiti adio de la milioanele castigate peste noapte la loto, fiindca bineinteles ca totul este o sarlatanie.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.