Locuintele au un pret minim la care se taxeaza cind se vind sau se cumpara.
Taxele platite catre stat in cazul unei tranzactii imobiliare nu pot scadea sub un anumit nivel. Notarii au liste de preturi informative ale locuintelor, puse la dispozitie de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR). Listele pot fi consultate si pe site-ul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara. "Daca pretul de tranzactionare declarat este mai mic decit cel din lista, notarul va taxa tranzactia la suma pe care o are pusa la dispozitie in lista notariala", ne-a spus Adrian Nica, ofiterul de presa al ANCPI. Astfel, chiar daca vinzatorul si cumparatorul declara un pret mai mic decit cel de pe lista, notarul va trece in contractul de vinzare-cumparare pretul declarat, dar va taxa tranzactia la pretul de lista. Acesta va fi folosit si pentru impozitarea tranzactiei cu 16%, conform noului Cod fiscal.

Preturile sint mai mici decit cele practicate pe piata. Spre exemplu, in zona Titan din Capitala, o garsoniera are un pret de baza de 37.000 de euro, potrivit listei UNNPR. In aceeasi zona, cei care vor sa declare pretul de vinzare la un apartament cu doua camere mai mic de 55.000 de euro o vor face degeaba, oricum, la aceasta suma vor fi impozitati.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.