Unicul lord din istoria cinematografului, Sir Laurence Olivier, s-a nascut pe 22 mai 1907 si s-a stins in 1989, acoperind o opera de sase decenii in teatru si film si fiind cel mai important reprezentant al scolii shakespeariene.A acoperit multiple registre, de la romanticul din "Lady Hamilton" la tragicul cabotin "The Entertainer".

A jucat in "Iisus din Nazaret" al lui Zeffirelli, in "Maratonistul", "Dracula", "The Bounty" sau "Cantaretul de jazz". Intre sex-appeal-ul junelui prim si remarcabilul talent dramatic si orgoliul de a juca pe marele ecran eroii lui Shakespeare, se compune o cariera fenomenala, incununata cu premiul Oscar (Henry V), Marele Premiu la Venetia (Hamlet), Ursul de Argint la Berlin (Richard III) si un Oscar onorific in 1978, pentru o viata dedicata filmului. Si-a povestit-o si in carti: autobiograficele "Confesiunile unui actor" si "Jucand".

Cert este ca in medalionul de la Cinemateca Romana al sfarsitului lunii mai ne vom intalni cu cele mai izbutite creatii ale sale. "Printul si dansatoarea" (1957) inseamna intalnirea cu un alt mit, Marilyn Monroe; "Hamlet" (1948) 4 premii Oscar,un Leu de Aur si o Cupa Volpi; "Henry V" (1944) a luat un premiu Oscar special; "Richard III" (1955).

Sir Laurence Olivier mai ramane in memoria spectatorilor prin cel putin inca un rol: Heathcliff din "La rascruce de vanturi". Inca o dovada a magnitudinii sale actoricesti, careia in aceste zile cinefilii de toate varstele si din toate tarile ii aduc un binemeritat omagiu.