In urma scandalului creat in jurul editiei 2007 a Galei Premiilor UNITER, Ion Caramitru a hotarat sa ii invite la o dezbatere publica pe toti cei care au avut ceva de spus legat de acest subiect, pentru a evita scandalurile ce ar putea duce chiar la desfiintarea Galei. Dar tocmai "scandalagiii" au lipsit de la intalnire. Atacurile presedintelui UNITER la adresa regizorului Andrei Serban au fost reluate.

Serban lipseste de 30 de ani si vine sa ne dea lectii

Dupa trei ore de dezbateri, Caramitru a conchis ca in interiorul Uniunii trebuie facute schimbari, care sa conduca la "lipsa scanteilor" legate de juriu, nominalizari, premieri, din Gala UNITER. "Regretul meu cel mai mare este ca cei care au ridicat aceste probleme, cei de la care au pornit scandalurile, fara sa aiba intai o discutie in cadrul Uniunii, si pe care i-am invitat astazi, nu au venit sa discutam si sa le solutionam", a incheiat Caramitru.

Presedintele UNITER a mai explicat ca daca se continua aceste scandaluri Gala va trebui sa dispara. Surpriza, pentru prima oara, Caramitru a spus chiar ca este dispus sa renunte la functia pe care o ocupa la UNITER, daca nu se opresc scandalurile. "M-am saturat" (….) "Hai sa refacem Uniunea. Sunt presedintele ei de la inceput. Va trebui sa plec si vreau sa vina cineva care s-o preia.

El s-a aratat, din nou, indignat de atitudinea regizorului Andrei Serban, unul dintre cei care si-a retras piesa din Gala din acest an. "Andrei Serban lipseste 30 de ani din tara si vine sa ne dea o lectie de moralitate si teatralitate", a spus Caramitru. Regizorul a refuzat nominalizarea, pentru "Purificare", la premiile UNITER, in semn de protest fata de componenta juriul, gest pe care Caramitru l-a catalogat atunci drept "dezertare".


Caramitru are un gust tipic comunisto-a-la noua-burghezie

Intr-un pamflet intitulat „Mascarada teatrala", Andrei Serban si-a marturisit prin intermediul presei, parerea despre Gala UNITER: "… a fost o gala a trecutului, parca eram la Cantarea Romaniei - Caramitru o fi el simpatic (unora), dar are un gust tipic comunisto-a-la noua-burghezie-de o calitate dubioasa de la rege la baronii financiari, de la Rodica Mandache la interminabilul si constant agresivul Piersic, trecand prin Afrim - premiat constant si el acum (si devenit astfel avangarda institutionalizata) plus sarmanul Toca, ce era gata sa-si scoata lanturile sa dea cu ele, chiar nu a luat el jucaria acasa". Reprosand ca de atatia ani sunt premiati cam aceeasi actori, regizori, scenografi.

Cu ironie, sau mai degraba cu sarcasm, Serban constata: "A lipsit nelipsitul Rebengiuc, poate ca pentru o data nu a fost premiat... (…) Se pare ca Buhagiar a stat treaz la volan 14 ore doar ca sa-si ia a cincea medalie, Bibiri a descris cat de mult am „chinuit-o". Concluzia celebrului regizor este dura si fara echivoc: "Am asistat la alte gale penibile, dar de data asta s-au atins niste culmi. UNITER in loc sa uneasca, continua sa dezbine. Iar breasla ignora o valoare esentiala: solidaritatea."