Consiliul Superior al Magistraturii propune ca in viitorul Cod al Familiei, varsta minima de casatorie sa poata fi mai mica de 18 ani, in anumite situatii, se arata intr-un comunicat al CSM remis ieri agentiei Newsin.

Consiliul Superior al Magistraturii a anuntat luni ca a avizat, cu cateva observatii, propunerea legislativa privind modificarea Codului familiei.

"Propunerea legislativa vizeaza, in principal, modificarea dispozitiilor art. 54 alin. (2) din Codul familiei care au fost declarate neconstitutionale prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 349 din 19 decembrie 2001 si a textelor conexe, precum si a prevederilor privind varsta casatoriei�.

Astfel, Consiliul apreciaza ca se impune completarea textului art. 4 din Codul Familiei care instituie varsta minima unica de casatorie, atat pentru barbati cat si pentru femei, la 18 ani, cu dispozitii privind unele situatii de exceptie, cand varsta de casatorie poate fi coborata sub acest minim.

"Avand in vedere ca in dezbaterea Camerei Deputatilor se afla si proiectul noului Cod civil, in forma adoptata de Senat, Consiliul Superior al Magistraturii a propus sa fie avute in vedere dispozitiile prin care este reglementata si posibilitatea incheierii casatoriei, in anumite conditii, si pentru minorul de 17 ani iar, pentru motive temeinice si cu anumite autorizari se pot casatori si minorii de 16 ani.

Potrivit CSM, la aceste schimbari s-a avut in vedere armonizarea legislatiei cu principiile constitutionale referitoare la egalitatea in drepturi, in special egalitatea intre femei si barbati si respectarea drepturilor copilului.
Potrivit comunicatului, avizul Consiliului Superior al Magistraturii impreuna cu observatiile formulate la proiectul Legii pentru modificarea Codului familiei vor fi transmise Comisiei juridice de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor, in dezbaterea caruia se afla acest document.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.