"Un film magnific si deosebit de dur, «4 luni, 3 saptamini si 2 zile» e, fara nici o indoiala, cel mai bun film in competitie vazut pina acum si are toate sansele de a culege laurii pe 27 mai, la ceremonia de premiere. Intr-un stil sobru din care nu lipseste si nici nu e in plus macar un singur plan, pelicula romanului Mungiu arata ca se poate porni de la o minitrauma banala, pentru a scoate in evidenta cele mai bune si cele mai rele parti ale sufletului omenesc", scrie cotidianul spaniol "El País", citind agentia de presa EFE.

Prin Mike Collett-White si Bob Tourtellotte, de la Reuters, aflam ca, "in sondajul neoficial al criticilor de film de la Cannes, «4 luni» a luat, in medie, peste trei stele, un calificativ neobisnuit de mare, care il propulseaza in fata filmului ce a deschis festivalul, «My Blueberry Nights», si a povestii criminalului in serie din «Zodiac»".

Criticul Jay Weissberg, de la "Variety", noteaza ca filmul lui Mungiu e "perfect construit si genial interpretat, e o realizare impresionanta. Culorile sint in intregime nuantele stinse de ciment, surprinzind uritenia covirsitoare a vietii in blocul sovietic".