Oricine are momente in care memoria ii joaca feste. Nodul la batista sau agenda digitala nu ne scapa intotdeauna de momentele penibile in care nu ne mai amintim numele noului amic sau am uitat numarul de telefon al unui important partener in afaceri ori nu mai stim pe unde am circulat cu masina acum trei saptamini. Un grup de cercetatori de la Microsoft Research lucreaza de citiva ani la un proiect de inregistrare digitala a tuturor evenimentelor vietii, care va contracara slabiciunile memoriei umane.

Experimentul a debutat pe pielea unuia dintre cercetatorii americani de la Microsoft, inginerul informatician Gordon Bell. Vorbele sale, activitatea de la computer, site-urile vizitate, persoanele intilnite si multe altele sint trecute zilnic intr-o arhiva digitala. Datele inmagazinate de computer nu se reduc doar la experientele constiente. Senzorii de pe corpul cercetatorului american masoara concentratia de oxigen din singe sau cantitatea de dioxid de carbon din aerul respirat. Datele devin extrem de utile pentru medicul care vrea sa afle in ce mediu a trait copilul care s-a imbolnavit de astm sau care au fost reactiile psihice care au condus la problemele cardiace.

"In proiectul nostru «MyLifeBits» am creat o arhiva digitala cu inregistrari audio-video extrem de vii, care ne ajuta sa ne reamintim anumite lucruri in acelasi fel in care un om de stiinta regaseste contextul unui cuvint printr-o cautare pe Internet", afirma informaticianul Gordon Bell intr-un articol din revista germana "Spektrum der Wissenschaft". El mai spune ca softul creat de Microsoft include statistici ale obisnuintelor utilizatorului, care este avertizat atunci cind nu mai acorda suficient timp lucrurilor importante din viata sa. In plus, bucatile de viata digitalizate reprezinta un avantaj enorm si pentru copiii si nepotii utilizatorului. "Viata posesorului acestui sistem de memorizare digitala va fi accesibila urmasilor sai in cele mai mici amanunte, lucru de care pina acum se bucurau doar vedetele si cei bogati", afirma Bell.

"MyLifeBits" foloseste senzori de ultima generatie nu doar pentru monitorizarea starii de sanatate a utilizatorului, ci si pentru masurarea schimbarilor din mediu. Umiditatea, temperatura, presiunea atmosferica, dar si diferentele de caldura sau luminozitate pot inregistra apropierea unei persoane, iesirea dintr-o camera sau frecventa deschiderii usii frigiderului. Alte surse la fel de usor de accesat pentru imbunatatirea memoriei digitale personale sint telefoanele mobile dotate cu camere video, agendele digitale, dar si jurnalele online (blogurile), care permit inregistrarea ultimelor impresii scrise, a pozelor si a filmuletelor personale.