Sint mai usor de gasit pe Internet decit "la lucru". Platformele web 2.0 gen YouTube, romanescul Trilulilu sau Flickr misuna de prezenta lor, tradusa prin poze sau filmulete facute cu telefonul mobil sau cu camere si insotite mai apoi de un hip-hop, frantuzesc daca se poate. Au intre 15 si 20 si ceva de ani, sint bucuresteni, dar la fel de bine pot fi braileni sau oradeni si cauta locuri cu cit mai multe impedimente, fie ele borduri, ziduri, garduri, bare. Dar si nisip sau iarba care sa amortizeze impactul. Si incep treaba: deplasare cit mai rapida cu ajutorul acestor obstacole si o naturalete cit mai mare a miscarilor. Definitia si totodata crezul parkour il da cel mai bine Sébastien Foucan, fondatorul francez al disciplinei, in anii ’80, alaturi de David Belle: "Arta deplasarii fluide dintr-un loc in altul iti permite sa vezi mediul inconjurator intr-un mod special. Scopul ei este de a te face sa devii parte a acelui mediu, pentru a-ti dezvolta corpul si mintea".

Adolescentii autohtoni nu-s departe de invatamintele maestrilor. "Fiecare isi creeaza in minte propriile combinatii de miscari. Tocmai de aceea e frumos acest sport, fiindca nu stii niciodata cind apare o miscare sau o combinatie noua care tie nu ti-a trecut prin minte sa o faci", dezvaluie constanteanul Alexandru Judeu (22 de ani), aka Alex printre colegii sai de parkour. Pentru clujeanul Posesy, pe numele sau adevarat Vasile Hirdo, la 15 ani, cele mai dificile miscari "sint fara indoiala Tic-tac si Underbar. Tic-tacul este greu deoarece genunchii necesita o pregatire riguroasa inainte de a o putea face. Underbar, care consta in trecerea pe sub o bara, nu pare complicat la prima vedere. Dar este, deoarece te doare spatele, iar daca esti inalt, cum sint eu, pot aparea intinderile musculare". Ca sa popularizeze disciplina, dar mai ales ca sa poata schimba si idei cu alti practicanti, Posesy a construit o pagina web, www.thecrackpots.lx.ro.

Fotbalul se da la televizor, parkour-ul e mai viral si se da din link in link. Asa au dat cei mai multi dintre ei peste disciplina pe care o practica. In Gaesti, o conexiune web de calitate l-a scos in lumea buna pe Andrei Ivascu (15 ani): "Am gasit pe un forum o poza, in care un pustan statea lipit de un zid, cu capul in jos, ca Spider-Man. Poza se numea «palm-spin», asa ca am cautat termenul pe Google. Am descoperit termenul «parkour» si un forum specializat in asa ceva". Urmarea a fost previzibila: "Am luat citiva prieteni, am mers la stadion si am sarit. A fost foarte simplu, insa dupa o saritura proasta am picat direct in cap".