Urmatorul volum din colectia ENCICLOPEDICA, „Dali. Marele paranoic“, luni, 21 mai, impreuna cu Cotidianul.
In cartea structurata in sase capitole ilustrate cu peste 150 de imagini, istoricul de arta Jean-Louis Gaillemin pune in lumina un Dali fascinat de manipularea imaginilor, "un magician, batindu-si joc in acelasi timp de el si de ceilalti fara sa fie totusi un clovn". Marca a prestigioasei edituri franceze Gallimard, volumul "Dali. Marele paranoic" este adus in premiera in Romania de Cotidianul si de Editura Univers.

Mustata suprarealistului spaniol este aproape la fel de reprezentativa ca si opera sa. Inspirata de Adolph Menjou, seducatorul parizian care i-a fost model in cinematografie, podoaba lui Dali, pe care artistul o considera sfinta, a devenit un arhetip al mustatilor secolului XX. "Pentru ca nu fumez, am decis sa-mi las sa creasca mustata - e mai bine pentru sanatate. Oricum, intotdeauna port dupa mine o tabachera in care in loc de tigari tin citeva mustati, in stilul Adolphe Menjou. Le ofer politicos prietenilor: «O mustata?» Nimeni nu indrazneste sa se atinga de ele. Acesta a fost testul meu cu privire la aspectul sacru al mustatilor", nota Dali. De mustata sa "intepacioasa", "cu picioare subtiri ca de paianjen", a depins cel putin simbolic genialitatea extravaganta a artistului, este de parere scriitoarea Ruxandra Cesereanu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.