Cum Pastele ortodox nu este o sarbatoare cu data fixa, nici inaltarea nu are o anumita data, fiind intotdeauna joia, in a sasea saptamana dupa Pasti. Biserica Ortodoxa Romana va sarbatori astazi si pomenirea eroilor neamului. Crestinii se saluta in aceasta zi cu formula "Hristos S-a inaltat".

Dupa inviere, Iisus s-a aratat apostolilor timp de 40 de zile, dupa care s-a inaltat la cer in prezenta lor. Evanghelistul Luca povesteste ca Hristos i-a luat pe ucenicii Sai, i-a dus spre Betania, pe varful Muntelui Maslinilor, locul obisnuit de intalnire a lui Iisus cu apostolii, si acolo si-a ridicat mainile, i-a binecuvantat si pe cand ii binecuvanta, S-a departat de ei si S-a inaltat la cer.

Asa cum se intampla mereu, aceasta sarbatoare crestina se impleteste cu datini stravechi, pastrate ca prin minune. Frumusetea lor pare scrisa in povesti. S-au pastrat si mai ales pentru ca pentru crestini si mai ales pentru romani, inaltarea lui Iisus la cer inseamna promisiunea Sa ca si muritorii vor intra in imparatia lui Dumnezeu. Pana spre sfarsitul secolului IV, inaltarea era sarbatorita la Rusalii, in aceeasi zi cu Pogorarea Sfantului Duh. Ulterior, ea s-a despartit de cea a Pogorarii Sfantului Duh, iar pe vremea Sfantului Augustin (345-430), serbarea ei in ziua a 40-a dupa Pasti era generalizata peste tot in lumea crestina, fiind totodata considerata de origine apostolica. in unele tari din Europa occidentala, daca inaltarea nu este sarbatoare legala, celebrarea liturgica se transfera in duminica imediat urmatoare.