Monet, considerat parintele Impresionismului francez, a fost afectat de cataracta in ultimii ani de viata, perioada in care a realizat cateva din cele mai reprezentative lucrari ale sale. Folosindu-se de computere, cercetatorii au recreat peisajul din lucrarea "Le pont japonais" ("Podul japonez", realizata in 1899 la Giverny, la nord de Paris) asa cum l-ar fi vazut artistul. Celebrul pod de la Giverny a constituit sursa de inspiratie pentru o serie de tablouri pictate de Monet in cursul lui 1899, acelasi peisaj fiind redat in diferite momente ale zile, in conditii de iluminare diferita. Lucrarile au fost prezentate, anul urmator, in cadrul unei expozitii, artistul avand 60 de ani la acea data.

Rezultatul studiului, condus de dr. Michael Marmor, profesor de Oftalmologie la Universitatea Standford, Calfornia, demonstreaza stiintific cat de grav era afectata vederea celebrului artist. Fotografia pe care doctorul si echipa sa au recreat-o, cu ajutorul unui program de calculator capabil sa produca o imagine asa cum este ea perceputa de o persoana afectata de cataracta, era blurata si in culori diferite, umbre tremurate, mult negru si galben-verzui.

"Nu mai putea sa aprecieze cu exactitate ceea ce vedea. Ii era din ce in ce mai greu sa distinga culorile, iar totul era incetosat. Cred insa ca ceea ce-l deranja cel mai tare era ca nu mai distingea culorile, si nu incetosarea", precizeaza profesorul Marmor. Si intr-adevar, odata cu inaintarea in varsta, picturile lui Monet isi pierd coloristica stralucitoare in favoarea nuantelor pamantii, rosiatice si galbui.

De altfel, in 1923, Monet sufera doua interventii chirurgiacale la ochi, cu trei ani inainte de a muri din cauza unui cancer la plamani, la varsta de 86 de ani.

Si Degas avea probleme cu ochii

Desi problemele sale oftalmologice au fost depistate abia dupa ce artistul realizase lucrarea "Podul japonez", dr. Marmor este convins ca in momentul conceperii acesteia vederea lui Monet era deja afectata de cataracta. Dr. Marmor, ale carui concluzii vor fi publicate in revista Archives of Ophthalmology, a recreat cateva scene pictate de Edgar Degas, un alt reprezentant de seama al Impresionismului, aratand ca si acesta avea probleme cu vederea. "Acum putem privi prin ochii acestori mari pictori si sa vedem exact ceea ce vedeau ei", mai spune profesorul american.